Publika je danas željna čistog pozorišta

Vučković u predstavi "Samoubica", koja je na programu u subotu 13. aprila na Velikoj sceni CNP-a, igra Mariju Lukjanovnu Podsekaljnikovu
538 pregleda 0 komentar(a)
Priča o običnom, malom čovjeku: Iz predstave Samoubica, Foto: Duško Miljanić
Priča o običnom, malom čovjeku: Iz predstave Samoubica, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 09.04.2019. 12:57h

Predstava “Samoubica” po tekstu Nikolaja Erdmana i u režiji Veljka Mićunovića naći će se i ovog mjeseca na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta. Biće odigrana na Velikoj sceni CNP-a u subotu 13. aprila sa početkom u 20 časova.

Komad koji donosi priču o “običnom čovjeku”, a iako je napisan davno, tekst je aktuelan i danas. Jedna od glavnih uloga povjerena je crnogorskoj glumici Ani Vučković, koja u ovoj predstavi igra Mariju Lukjanovnu Podsekaljnikovu.

Pored Ane u ovoj predstavi igraju i Mišo Obradović, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srđan Grahovac, Vanja Jovićević, Zoran Vujović, Dušan Kovačević i Branimir Popović/Danilo Čelebić.

Sa ovim komadom učestvovali su na nekoliko festivala, a Vučković o svojoj ulozi priča za Kroz grad...

“Žena kao privrženost porodici, društvu, biću uopšte....Žena kao simbol novog rođenja i napretka društva....Žena kao emocija...Čista ljubav prema suprugu čini je anđelom....Ona vapi za spokojem. Bori se do kraja vjerujući za spasenje makar jednog trenutka mira”, opisuje svoju ulogu Vučković.

Tokom predstave Marijin suprug kojeg tumači Obradović pokušava da se izbori da se njegov glas čuje.

“Čovjek mora da se vrati sebi, sopstvenoj istini bića i stvaranju. Čovjek će se čuti onoliko koliko se daje životu i postojanju, ideji i radosti, a čuće onaj čovjek koji bude slušao”, smatra glumica.

Predstavu je vidjela publika u Beogradu, na festivalima „Grad teatar“ (Budva) i „Bez prevoda“ (Užice), a svigdje su reakcije bile pozitivne.

“Publici se dopada estetika ove predstave i današnja nesvakidašnja jednostavnost kad je u pitanju rediteljska postavka, scenska čistina, a i glumačka igra. Publika je danas željna čistog pozorišta, istinske igre”, siguran je Vučković.

Ona smatra da je za predstavu veoma bitno da, pored konstantnih igranja u matičnom pozorištu i gostovanja u sličnim institucijama, ima i festivalski život.

“Naravno da su gostovanja bitna. Familiju čini porodica, porodicu sporazumno razumijevanje, a razumijevanje čini sklop misli različitih karaktera”, zaključuje Vučković koja će ove sedmice igrati i u predstavi “Istraga” koja je na programu u petak 12. marta na Velikoj sceni CNP-a.

Bonus video: