Crna Gora sa četiri filma na „Beldocsu”

Ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma ”Beldocs” održaće se od 8. do 15. maja u Beogradu, a svoja ostvarenja će predstaviti i Sead Šabotić, Ivan Salatić i Mladen Ivanović
269 pregleda 0 komentar(a)
Ilsutracija
Ilsutracija
Ažurirano: 11.04.2019. 16:32h

Crnu Goru će na ovogodišnjem, 12. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ”Beldocs” koji se održava od 8. do 15. maja u Beogradu, predstavljati tri mlada reditelja, sa četiri kratka filma.

Publika će tako imati priliku da pogleda filmove „Nekome svome“ (Ours) reditelja Seada Šabotića i film „Sinovi smo tvog stijenja“ reditelja Ivana Salatića.

U Beldocs Academy Programmeu naći će se i “Kontraadmiral”, film u fazi razvoja, reditelja i scenariste Mladena Ivanovića, kao i debitanstki dokumentarni dugometražni film “Porodica na određeno vrijeme”/ “Once upon a Family”, reditelja Seada Šabotića u produkciji Code Blue Production.

Kratki Šabotićev film, „Nekome svome“ (Ours), donosi priču o brižnosti prema svojim precima i potomcima koja je predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posjećuje imanje svog porijekla, gdje su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posjećuje jedino ovaj par, navodi se u opisu filma.

Salatićevo ostvarenje “Sinovi smo tvog stijenja” govori o čovjeku kog proganja sumnja da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog italijanskog vojnika. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar smatra da ulegnuće u zemlji predstavlja dokaz tog groba.

U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspjeti da očisti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sjećaju tih vremena, opis je Salatićevog djela. Festival “Beldocs” će 8. maja svečano biti otvoren u Kombank dvorani, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Linija života” reditelja Darka Bajića koji je autor posvetio životu i radu svog oca, akademskom slikaru Milošu Bajiću.

U okviru ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz cijelog sveta, podijeljenih u 14 selekcija, koji će se prikazivati u više bioskopskih dvorana. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma.

Biće priređene i dvije retrospektive, i to jedna posvećena legendarnom japanskomg režiseru Kazui Haru koji će ove godine biti i gost festivala. On će tokom prve posete Srbiji, u Beogradu održati masterklas koji će biti svojevrsno putovanje kroz njegovo osvajanje autorske slobode. Takođe, biće prikazana i retrospektiva ostvarenja režisera i scenariste Gorana Devića.

Zanimljivo je spomenuti i da će na Beldocsu premijerno biti prikazan film o Mihailu Gorbačovu. Dokumentarac „Upoznati Gorbačova“ („Meeting Gorbachev“) u režiji Vernera Hercoga i Andrea Singera, biće prikazan u programu biografskih filmova „Profile“. “Tri intervjua za šest mjeseci sa osmim i posljednjim vođom Sovjetskog Saveza, bili su dovoljno plodni autoru Verneru Hercogu da pronikne u profil jedne od najznačajnijih političkih ličnosti 20. veka. Šaleći se na početku dokumentarca da je njihov susret ipak sastanak Njemca i Rusa, reditelj je političaru prišao iskreno, razotkrivajući zašto je bio uvaženiji u inostranstvu nego kod kuće, gdje su ga mnogi krivili za raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. Zato, Gorbačov u svojoj 87. godini pred kamerama govori kao čovjek koji nema šta da izgubi”, stoji u najavi filma na internet stranici festivala. U istoj selekciji biće prikazan i film “Konor Mekgregor: Ozloglašeni” (“Conor McGregor: Notorious”), u režiji Gavina Ficdžeralda.

Film, koji je sniman od 2012. do 2016, gledaocima pruža “ekskluzivni pristup Konorovom vrtoglavom usponu, od siromaštva i života u kući roditelja u Dablinu, do osvajanja nekoliko šampionskih pojaseva i milionskih zarada u Las Vegasu. Mekgregor je od vodoinstalatera iz Dablina postao najveća zvijezda MMA”.

Neviđeno lice Leonarda Koena u dokumentarcu za koji se mislilo da je izgubljen

Festival Beldocs među muzičkim dokumentarcima prikazaće i film o slavnom muzičaru i pjesniku Leonardu Koenu “Bird on a Wire: Leonard Cohen”, za koji je dugo smatrano da je zauvijek izgubljen, prenosi Seecult. Reditelj Toni Palmer, koji će biti gost 12. Beldocsa, slika u tom filmu snagu riječi i nota Leonarda Koena (1934-2016), čuvenog kanadskog muzičara i pjesnika, jednog od najvećih vizionara među umjetnicima svog doba. “Za Palmerov film o Koenovoj turneji po Evropi 1972. godine dugo se mislilo da je izgubljen.

Zahvaljujući otkriću 294 rolne filma 2009. godine u jednom skladištu u Holivudu, dokumentarac je digitalno restaurisan u punom sjaju”, stoji u najavi festivala. U filmu je zabilježeno 17 najvećih Koenovih pjesama, emocionalno interpretiranih u vrijeme kada je bio na vrhuncu svoje slave. Palmerova kamera otvara dušu Koena, autora mnogih knjiga poezije, jednog od najčitanijih pjesnika sjevernoameričkog kontinenta, kantautora čije su balade postale simbol mnogih generacija. Film svjedoči kako je Koen specifičnim, jednostavnim stilom i jakim emocijama, uspio da postane jedan od najcjenjenijih muzičkih umjetnika 20. vijeka. Filmski kritičar Bernadet Meknulti iz britanskog “Telegrafa”, primijetio je da film pruža “neviđeno Koenovo lice, osvijetljeno i uokvireno tako da izgleda kao renesansna slika”. Pored svedočanstva o jednoj od najintrigantnijih karijera u popularnoj muzici prošlog veka, “Ptica na žici” je i važan dokument o Evropi u ranim 70-im godinama, kulturi tog vremena, novim idejama koje su se rađale, promenama koje su prethodile…

Bonus video: