Nikola Nikolić: Atakama

Sa smrću nema šale, ali i neke druge teme i motivi imaju nešto od prizvuka te konačnosti. Nikolić će sjajno prikazati da je i kraj ljubavi takođe jedno umiranje
3436 pregleda 0 komentar(a)
"Atakama" sadrži 15 priča
"Atakama" sadrži 15 priča

Zbirka "Atakama" sadrži 15 priča, koje se bave raznim pojavama savremenog društva – od samoubistva, preko porodičnih i ljubavnih odnosa, do totalitarizma i sudara različitih kultura.

O pričama Nikole Nikolića književnik Srđan V. Tešin zapisao je da su „okrenute stvarnosti iz koje fikcija crpi svu svoju snagu“: „Nikolić svakom elementu priče daje na značaju, zato je važno čitati njegove priče dubinski i između redova, kako bi se otkrio svaki pojedinačni detalj. Zbirka priča ‘Atakama’ nije poput pustinje kojoj duguje ime. Naprotiv, Nikolićeva ‘Atakama’ je potentno i uzbudljivo štivo namijenjeno posvećenim čitaocima".

Svaki pisac piše o životu, ali ne piše svaki o smrti. Nikolić je pošao od užasa njene konačnosti i u svojim kratkim pričama usredsredio se na raznovrsnost njenih pojavnih formi koje je maštovito predstavio („Čarobnjak“, „Dovoljno dobar razlog za to“, „Atakama“)... Sa smrću nema šale, ali i neke druge teme i motivi imaju nešto od prizvuka te konačnosti. Nikolić će sjajno prikazati da je i kraj ljubavi takođe jedno umiranje („Umjesto riječi“) i da u tome ne postoji opcija undo („Undo“), primijetili su kritičari.

"Uvijek pišem ono što bih u stvari volio da pročitam. Tek kada ja kao čitalac budem zadovoljan onim što sam napisao onda sam time zadovoljan i kao pisac"m kazao je Nikola Nikolić, mladi crnogorski pisac u jednoj od izjava za novine.

Bonus video: