Fotografije Marije Jovanović na humanitarnoj izložbi u "Budu Tomoviću"

Na humanitarnoj izložbi koja će večeras biti otvorena u izložbenom holu KIC-a u 19 časova svoje radove predstaviće i proslavljena crnogorska rukometašica
565 pregleda 0 komentar(a)
"Još ima neistraženih mjesta": Marija Jovanović, Foto: Privatna arhiva
"Još ima neistraženih mjesta": Marija Jovanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.04.2019. 12:45h

Proslavljena crnogorska rukometašica Marija Jovanović svoje fotografije izložiće na humanitarnoj izložbi pod nazivom “Alternativne ljepote Crne Gore” koja će večeras biti otvorena u izložbenom holu KIC-a u 19 časova. Fotografije izrađene na canvas platnu prikazaće samo neke od čudesnih predjela Crne Gore, a o tome kako je došlo do toga da svoje radove izloži na ovoj manifestaciji koju organizuje Nevladina organizacija “9.decembar” u saradnji sa KIC-om Budo Tomović, Marija za Kroz grad priča:

“Prateći profil na Instagramu pod nazivom ‘In beautiful Montenegroš i ‘Insta Montenegro’ saznala sam za Viber grupu iste, gdje ljudi dijele svoja iskustva u vezi sa našom državom, od pješačkih tura, do stanja na putevima i slično, te sam se i priključila. U jednom trenutku, čovjek koji stoji iza jednog od profila, Danilo Milić objavljuje da želi da napravi grupu koja će imati za cilj da organizuje razne humanitarne događaje, između ostalog, kao prvi projekat je i ova izložba, te sam se sa oduševljenjem prijavila da budem dio tima”, priča Jovanović, čije su fotografije nastajale, kako kaže, u dužem vremenskom razdoblju.

“Nastale su dok sam još bila aktivna u rukometu, tada kao početnik u fotografisanju, istraživala aparat i same mogućnosti istog. Kako sam se u slobodno vrijeme i nakon dužih treninga sve više okretala ka fotografisanju iz hobija, tako su nastajali sve bolji primjerci. Ipak nije uzalud rečeno da je ponavljanje majka znanja”, kaže rukometašica.

Više autora izložiće svoje fotografije, a Marija će ujedno i otvoriti večerašnju izložbu. Na pitanje koliko je bilo teško uklopiti radove svih učesnika da izgleda kao cjelina, Jovanović otkriva:

“Kako grupa broji dvanaest članova, od kojih nas sedmoro izlaže na ovoj postavci, bilo je kompleksno izabrati fotografije za izložbu uzimajući u obzir da svako od nas ima svoj stil fotografisanja, ali i vrlo sličan u nekim trenucima, te smo našli zajednički jezik - izabrali smo najbolje od svih. Cilj ove izložbe je da pokažemo alternativne ljepote, tako da na kraju nije bilo teško uklopiti sve segmente u jednu cjelinu”.

Ljepote Crne Gore mnogo puta našle su se na fotografijama, da je gotovo nemoguće naći nove naći predjele za fotografisanje koji nijesu toliko eksponirani.

“Kao neko ko je veći dio svog života proveo u inostranstvu baveći se rukometom, uvijek sam vraćajući se domovini željela da istražujem i da idem putevima kojima se rjeđe ide. Lovćen, Kotor, i druga vrlo atraktivna i zvučna mjesta su svima poznata, međutim, nekako sam željela pobjeći od svakodnevice i poznatih lokaliteta. Kako moji prijatelji i ja volimo duže šetnje, tako smo bili slobodni da idemo u nepoznato i vjerujte mi, toliko je prelijepih i još uvijek nepoznatih lokaliteta da se uvijek radujem danima kada imam više slobodnog vremena, i tada kreću pustolovine u nepoznato”, priča Jovanović.

“Iako je naša država teritorijalno jedna od najmanjih u Evropi, ubijeđena sam da još uvijek ima neistraženih mjesta i moja želja je prikazati ljepote naše zemlje”, dodaje ona.

Kako je izložba “Alternativne ljepote Crne Gore” humanitarnog karaktera, tokom njenog trajanja biće postavljena kutija za prikupljanje pomoći ugroženim porodicama. Takođe svi zainteresovani imaće mogućnost da otkupe ili rezervišu fotografije koje im se sviđaju.

“Naš cilj je da sa što više uloženih sredstava pomognemo, ne samo pojedince, već i familije kojima je pomoć potrebna, a kojih je nažalost veliki broj. Uvijek ćemo davati prednost samohranim majkama, te će ovog puta sva sredstva biti donirana upravo njima. Izložba je prodajnog karaktera i kao što prethodno rekoh, sva sredstva će ići najugroženijim licima iz raznih djelova Crne Gore. Slike se tokom izložbe rezervišu, te će se nakon postavke prodavati ljudima koji budu bili zainteresovani, a već sada mogu reći da zainteresovanih ima i da je trećina postavke već rezervisana”, otkriva Jovanović.

Fotoaparat ne nosi samo po Crnoj Gori, već kroz objektiv voli da posmatra i ostale krajeve u kojima boravi.

“Igrajući rukoment u Francuskoj, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji i drugim državama uvijek sam sa sobom nosila aparat i fotografisala. Pariz je, recimo, grad sa nestvarnom arhitekturom i u njemu se prosto izgubite na lijep način. Ponesete aparat sa sobom i uživate u raznolikosti grada i njihove kulture. Volim fotografisati portrete, međutim vremenom se pokazalo da sve više fotografišem pejzaže i slobodno mogu reći da imam mnogo lijepih fotografija sa našeg Durmitora, gdje provodim najviše vremena kada sam u Crnoj Gori”, otkriva ona.

Zbog obaveza koje ima trenutno ne planira da napravi samostalnu izložbu.

“U bliskoj budućnosti nadam da ću ostvariti i taj svoj san da prikažem sebe u drugom svijetlu, a ne samo igrajući rukomet”, obećava Jovanović.

Bonus video: