Podgorica Film Festival dobitnik EFFE oznake

Oznaku je inicirala Evropska festivalska asocijacija (European Festivals Association), podržana od strane Evropske komisije i Parlamenta
148 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg otvaranja Podgorica film festivala, Foto: Una Jovović
Sa prošlogodišnjeg otvaranja Podgorica film festivala, Foto: Una Jovović

Zahvaljujući “veoma značajnom programu na lokalnom, međunarodnom i internacionalnom nivou”, Podgorica film festival i ove godine je dobitnik EFFE (Europe For Festivals Festivals For Europe) oznake za 2019/2020. godinu, što je evropska oznaka izvrsnosti za festivale. Žiri je, prepoznavši i opisavši Podgorica film festival kao takav, drugu godinu za redom dodijelio ovu oznaku crnogorskom filmskom festivalu.

Oznaku je inicirala Evropska festivalska asocijacija (European Festivals Association), podržana od strane Evropske komisije i Parlamenta.

“Ističe se dosadašnji angažman PFF u području umjetničkog djelovanja, uključivanje lokalne zajednice u njegove aktivnosti, kao i međunarodno/evropski angažman festivala, posebno imajući u vidu budžet ove kulturne manifestacije i njegovu raspodjelu”, navodi se u saopštenju.

Desetine nacionalnih stručnjaka koje su angažovali nacionalni centri EFF-e projekta, pregledali su i ocijenili prijave i proslijedili svoje procjene međunarodnom žiriju. Inovativni pristup i potezi kojima se “osvježava” festivalski identitet neke su od jakih osobina kojima je međunarodni žiri poklonio najviše pažnje.

“Od velikog značaja nam je to što smo dosadašnjim angažmanom Podgorica film festivala zavrijedili produžetak saradnje sa evropskim institucijama čiji kriterijumi izdvajaju festivale od značaja, i nagrađuju ih ovom etiketom. Pri apliciranju je potrebno je ispuniti brojne zahtjeve koji su uglavnom orijentisani na kvalitet programa i inovativne pristupe međunarodnom i internacionalom angažmanu, sa akcentom na uključivanje lokalne zajednice u njegove aktivnosti”, navode organizatori PFF-a.

Čelni ljudi festivala se nadaju da će, zbog uspjeha koji Festival postiže kod publike, ove godine zavrijediti i veću podršku partnera i time unaprijediti aktivnosti čiji je značaj prepoznat u evropskim okvirima. Ističu i da je Festival dobra prilika kako za upoznavanje sa drugim, nerijetko udaljenim kulturama, tako i za razmjenu iskustava i povezivanje sa filmskim profesionalcima iz drugih zemalja. “Sa velikim entuzijazmom pripremamo novo izdanje Podgorica film festivala koji će se održati u periodu od 5. do 9. decembra ove godine“, najavili su organizatori PFF-a.

Bonus video: