Zaposleni u NBCG ne odustaju od štrajka

Žele da regulišu sva otvorena pitanja statusa zaposlenih, navodi se u novom saopštenju članova Sindikalne organizacije NBCG “Đurđe Crnojević”
671 pregleda 0 komentar(a)
Štrajk upozorenja zaposlenih u Nacionalnoj biblioteci - Foto: Sindikat NB “Đurđe Crnojević”
Štrajk upozorenja zaposlenih u Nacionalnoj biblioteci - Foto: Sindikat NB “Đurđe Crnojević”
Ažurirano: 25.04.2019. 10:55h

Članovi Sindikalne organizacije Nacionalne biblioteke Crne Gore (NBCG) “Đurđe Crnojević” ne odustaju od štrajka dok ne regulišu sva otvorena pitanja statusa zaposlenih, navodi se u novom saopštenju za medije koje potpisuje predsjednica sindikata Marina Vujović.

Nakon što su članovi Sindikata i zaposlenih u NBCG oformili Štrajkački odbor i iznijeli zahtjeve za novim ugovorima u radu koji bi bili u skladu sa Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti, direktoru biblioteke, Bogiću Rakočeviću dali su rok od mjesec dana da se zahtjevi zaposlenih i njihov status riješe, odnosno do sastanka koji je on zakazao za 16. april. Vujović je navela da je Rakočević ostao dužan Štrajkačkom odboru odgovor o organizaciji poslova i ugovora o radu u Nacionalnoj biblioteci prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta.

Direktor Rakočević oglasio se u ponedjeljak, tvrdeći da je Sindikat prekršio dogovor sa njim postignut na sastanku 16. aprila.

“Odmah nakon održanog sastanka pripremio sam odluku o formiranju radne grupe, ali sam u međuvremenu dobio obavještenje od predsjednice Sindikata da oni ipak nastavljaju sa svojim aktivnostima”, tvrdi Rakočević.

“Na tom sastanku je dogovoreno da se oformi radni tim koji bi Ministarstvu kulture uputio zajedničku inicijativu za rješavanje organizacije poslova u Nacionalnoj biblioteci, koji nijesu unešeni u Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast kulture. Izvršni odbor sindikata je delegirao svog predstavnika i radnom timu predao svu dokumentaciju koja je vezana za period trogodišnje borbe za status zaposlenih u Nacionalnoj biblioteci i time poštovao dogovor postignut sa upravom biblioteke”, navodi se u saopštenju sindikata.

Organizacija poslova u NB se, kako su ranije objasnili, od usvajanja GKU za oblast kulture svela na poslove knjižničara i bibliotekara, a mnogi poslovi i radna mjesta koji su do sada postojali u NB, nestali su iz GKU, iako u biblioteci postoji potreba za njima da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, NB dužna da ispuni.

Oni dodaju da, kako direktor tvrdi da „ne ulazi u razloge zašto novi akt o sistematizaciji nije do sada donesen“, za isto to nijesu krivi ni zaposleni.

“Dakle, 13 godina važi stari akt o sistematizaciji, a već je treća godina kako on nije usaglašen sa GKU. Donošenje novog akta o sistematizaciji radnih mjesta je uslovljeno rokom - sve institucije moraju uraditi nove pravilnike. Pravilnik mora biti usaglašen sa Granskim kolektivnim ugovorom u kojem postoje samo poslovi knjižničara i bibliotekara”, navode oni.

Upravo to zaposleni smatraju i spornim, jer poslovi koje bi trebalo da radi bibliotekar oni procjenjuju na svega 30 odsto djelatnosti kojima se biblioteka bavi, te bi ukidanje ostalih radnih mjesta za posljedicu imalo isključivanje NBCG iz mnogih međunarodnih asocijacija čiji je član (ISBM, ISSN, ISMN, IFLE i drugih), kao i njeno zatvaranje.

“Direktor tvrdi: ‘Nedonošenje ovog akta imalo bi za posljedicu njegovu neusaglašenost sa Zakonom o kulturi’ čime pokazuje elementarno neznanje problematike. Kako neki akt koji se ne donese može biti neusaglašen sa bilo čime? Ne, nedonošenje ovog akta imalo bi za posljedicu zatvaranje Nacionalne biblioteke”, kažu iz sindikata.

Oni se, takođe, pozivaju na tvrdnje direktora da bi “nedonošenje akta o sistematizaciji radnih mjesta imalo za posljedicu neizvršavanje zadatih razvojnih programa i ciljeva Nacionalne biblioteke” komentarišući da nikome od njih nije poznato da je direktor, kad je postavljen na to mjesto, “predao Vladi ikakav razvojni program biblioteke, osim godišnjeg plana rada koji se objavljuje na sajtu Biblioteke”.

“Zar je organizovanje izložbi i književnih večeri bez posjetilaca nivo Nacionalne biblioteke? Nije. Nivo NBCG je da: izrađuje tekuću i retrospektivnu nacionalnu bibliografiju; dodjeljuje međunarodne oznake ISBN, ISSN, ISMN i druge; izrađuje CIP za izdavače na teritoriji Crne Gore; vrši opis ćirilskih rukopisa i, uopšte, radi u Zbirci stare i rijetke knjige; razvija stručne osnove uzajamnog kataloga i vrši kontrolu kvaliteta i redakciju bibliografskih zapisa u uzajamnom katalogu, kao i preuzimanje zapisa iz COBISS.NET-a; obavlja funkciju nacionalnog bibliotečko-informacionog centra i uključuje crnogorske biblioteke u međunarodne informacione sisteme; organizuje stručno usavršavanje bibliotekara iz cijele države za rad u uzajamnoj katalogizaciji; vrši provjeru osposobljenosti bibliotekara za rad u uzajamnoj bazi; organizuje savjetodavni rad i vrši matičnu djelatnost za sve biblioteke u CG; promoviše Crnu Goru i prezentuje crnogorsku kulturnu baštinu kroz projekte digitalizacije”, poručuju zaposleni koji se pripremaju za potpuni prekid rada.

Bonus video: