Postavka “Treći krug” stavlja tačku na “Krug”

Izložba apstraktnih crteža crnogorske umjetnice Tamare Radusinović Thamar biće otvorena danas u Podgorici, u umjetničkom klubu “smART Cafe”, a pored toga, umjetnica za “Vijesti” najavljuje i učešće centralnog rada te postavke na izložbi u Rimu
561 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Radusinović, Foto: Luka Zeković
Tamara Radusinović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.05.2019. 08:47h

Izložba apstraktnih crteža crnogorske umjetnice Tamare Radusinović Thamar, pod nazivom “Treći krug” biće otvorena danas u Podgorici, u umjetničkom klubu “smART Cafe”, u 19 časova. Ovo je četvrta samostalna izložba crteža Tamare Radusinović, a najavljena je i kao posljednja u nizu predstavljanja crteža postavke “Krug”. Umjetnica za “Vijesti” ističe da priprema nove radove koje publika može očekivati.

“Mislim da su dovoljno promovisani crteži iz ove postavke, jer je ovo već četvrta samostalna izložba crteža i ‘3. krug’, pa je zbog toga i posljednja izložba u nizu predstavljanja crteža postavke ‘Krug’. Svakako će im mjesto ustupiti novi radovi i neke nove tematske cjeline, ali i nezavisni radovi”, kaže Radusinović.

Centralni rad upravo postavke “Krug”, istoimenog naziva, biće dio kolektivne izložbe u Rimu, na “Rospigliosi Art Prize Exhibition” koja počinje petog i traje do 18. maja.

“Veoma sam ponosna da je moj crtež ‘Krug’, koji je i zaštitni znak istoimene izložbene postavke, izabran među 100 najboljih i predstavlja dio kolektivne postavke koja će biti izložena u Palazzo Rospigliosi u Rimu. Palazzo Rospigliosi je poznata po tome što je u njoj boravio Karavađo, gdje je i naslikao neka svoja remek-djela kao što su ‘La Maddalena’ i ‘Učenici Emausa’. Organizator izložbe i nagradnog takmičenja je L’AVUGI Association i cilj je da okupi stvaraoce iz cijelog svijeta i njihovu umjetnost, a ove godine na temu ‘Visibile Invisibile’”, objašnjava Radusinović.

Ona kaže da je ovakvo priznanje posebno motiviše jer se u kratkom periodu predstavila četiri puta.

“Znači mi puno svaki vid afirmacije stvaralaštva, svaki vid promocije je dobrodošao i jeste da nije planirana, ali ova izložba je došla kao poručena”, ističe ona i dodaje da je veoma zahvalna i uzbuđena prije predstavljanja u prostoru “smART Cafea”, čiju zamisao posebno pozdravlja jer je u pitanju “mjesto u kome će se okupljati crnogorski umjetnici i promovisati njihov rad”.

Radusinović je ranije “Vijestima” kazala da inspiraciju pronalazi u životu, ljubavi, ljepoti, svemu što je okružuje. Iako nije akademska slikarka, crtežom se bavi od malena i to je nešto što neće zapostaviti uprkos svim drugim obavezama i aktivnostima, poručuje Radusinović.

Publika i svi ljubitelji njenih radova u narednom periodu mogu očekivati i mnogo noviteta, poručuje ona.

“Radim i radiću i na novim crtežima, uključiću nove tehnike, a biće tu i još nekih zanimljivosti i novina, možda i u pravcu nekih drugih, komercijalnijih oblika primijenjene umjetnosti”, najavljuje Radusinović.

Tamara Radusinović rođena je 1976. godine. Završila je FIM (EU). Kreativnim radom se bavi još od ranih školskih dana. Dobitnica je nagrade Zlatare Andrejević 2005. godine za najbolje ime i slogan “Ugrabite večnost makar za tren”, za kolekciju “Eternity”, a učesnica je i više foto izložbi i konkursa.

Mjesta koja su otvorena za druženje su zanimljivija

Neobičan koncept umjetničkog kluba “smART Cafe” osnovan je sa željom da pruži podršku umjetničkim stvaraocima svih formi,ističu oni, i dodaju da upravo zbog toga nude besplatan prostor za izlaganje i promociju njihovih radova.

Tamara Radusinović kaže da smatra da je bitno da se umjetnici prikažu i u takvim, manje formalnim umjetničkim prostorima i predstave svoj rad i djela.

“Pa mislim da su upravo ovakva mjesta negdje prijemčivija publici, posebno u našim uslovima, gdje se rjeđe ide u ‘provod’ tako što će se posjetiti neka izložba u klačicnoj galeriji ili pogledati neki pozorišni komad baš u samom pozorištu. Mjesta koja su otvorena za svakodnevna druženja su međutim uvijek zanimljivija ljudima, pa i trgovi, otvorene scene, jer vjerujem da im daje osjećaj opuštenosti i neobaveznosti... Stoga vjerujem da je i ovo moje predstavljanje u ‘smART cafeu’ pun pogodak”, uz osmijeh poručuje Radusinović.

Bonus video: