Izložba Milice Janković u Italiji: O tragovima pamćenja - ličnog i kolektivnog

Mlada crnogorska akademska umjetnica Milica Janković sa Cetinja, imaće samostalnu izložbu u Italiji, u “Gaba.YOUNG” galeriji u Maćerati
339 pregleda 0 komentar(a)
Rad Milice Janković, Foto: Privatna Arhiva
Rad Milice Janković, Foto: Privatna Arhiva

Mlada crnogorska akademska umjetnica Milica Janković sa Cetinja, imaće samostalnu izložbu u Italiji, u “Gaba.YOUNG” galeriji u Maćerati.

Otvaranje izložbe je 22. maja, biće u postavci do 4. juna, a organizator je Akademija likovnih umjetnosti Maćerata.

Izložba je istraživački projekt koji je Janković razvila tokom svog boravka u Maćerati u trajanju od jednog semestra master studija, a postavka je artikulisana u dvije prostorije, sa ciljem da “elaborira refleksiju o tragovima pamćenja - ličnom i kolektivnim”, koji su, navode organizatori, materijalozovani serijom metafizičkih mikrosvijetova u kojima se prostor rekonstruiše ”i stavlja u službi malih kartonskih kutija”.

“Te kondenzacije sjećanja su i simboli i simptomi perverzne igre koju vrijeme igra s ljudskim umom, deformišući memoriju u splet slika, gdje više nije moguće razlikovati stvarno od nestvarnog, prošlost od sadašnjost i budućnost", navode organizatori.

Janković je sada na završnoj godini master studija u klasi profesorice Anke Burić na cetinjskom FLU, gdje je ranije završila specijalističke studije.

Trenutno stvara između Crne Gore, Italije i Finske, gdje realizuje samostalne i kolektivne izložbe.

Nastupila je do sada na Baltičkom simpozijumu kamena u Finskoj 2017. i 2018, semestar je provela u Litvaniji na Umjetničkoj akademiji Vilnjus gdje je imala samostalnu izložbu u Galeriji “Malunu 5” u sklopu Kulturne večeri Vilnjusa 2017.

Prošlog decembra domaćoj publici se predstavila samostalnom izložbom „Osame kutije“ u Perjaničkom domu Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici.

Bonus video: