"Veče melodrame" u "Budu Tomoviću"

Djela poznatih kompozitora koja su nastala po književnim djelima velikih pjesnika izvešće glumica Anđelija Rondović i pijanistkinja Tamara Jašović
327 pregleda 0 komentar(a)
Anđelija i Tamara, Foto: Privatna arhiva
Anđelija i Tamara, Foto: Privatna arhiva

Glumica Anđelija Rondović i pijanistkinja Tamara Jašović prirediće u ponedjeljak 20. maja u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” “Veče melodrame”. Njih dvije sarađuju od 2017. godine kada su zajedno nastupile na “Korifej” festivalu u Kolašinu. Na prvom nastupu u Podgorici izvešće djela poznatih kompozitora koja su nastala po književnim djelima velikih pjesnika.

“Na programu su četiri melodrame: djela čeških kompozitora Zdeneka Fibiha ‘Vodeni čovjek’ i Jana Dušeka ‘Umirem od ljubavi’, zatim melodrama Frac Lista ‘Tužni monah’ i Maksa Hajnriha ‘Gavran’”, otrkiva na početku razgovora Anđelija Rondović.

Nakon nastupa u Kolašinu u želji da i dalje zajedno izvode djela pisana za naratora i pijanistu, pa su odlučile da odaberu program, a Anđelija otkriva i kako je nastala ideja da naprave “Veče melodrame”.

“Duži niz godina željele smo da sarađujemo i spojimo muziku sa glumom, ali u početku nismo mogle da odgonetnemo koja bi to veza ove dvije profesije bila. Počele smo da istražujemo i otkrile veliki broj melodrama koje postoje i koje se na svjetskim scenama često izvode”, priča Rondovićeva.

Program koji su napravile doveo ih je do 10. međunarodnog takmičenja u interpretaciji melodrame “Zdenek Fibich” koje se održava u Pragu već dvadeset godina (svake druge kao međunarodno), a Tamara i Anđela uspjele su da oduševe sedmočlani internacionalni žiri, zahvaljujući čijim glasovima su osvojile III nagradu, kao i specijalnu nagradu za prevod takmičarskih melodrama sa češkog i njemačkog jezika na maternji.

“U svom tom istraživanju došle smo i do međunarodnog takmičenja u interpretaciji melodrame u Pragu, a osvojena nagrada na ovom takmičenju bila je dodatan podstrek da nastavimo da istražujemo i izvodimo ovaj žanr”, tvrdi Rondović.

Melodrama kao žanr nije toliko popularna kod nas, mada se umjetnice nadaju da će u Velikoj sali KIC-a večeras biti publike.

“Ovo je žanr koji zaslužuje pažnju. Večeras je naš prvi ozbiljniji nastup u Crnoj Gori, ali ljude koji su do sada imali priliku da nas čuju nismo ostavile ravnodušnima. Same poeme koje su kompozitori birali, biseri su literature vjekovima unazad, sam tekst ne može da ne dopre do slušaoca, a sve to upotpunjeno muzičkom pratnjom podiže poeziju na viši nivo”, smatra Rondović dodajući da je ovaj žanr mnogo popularniji van Crne Gore.

“U dugim državama melodrama je i te kako zastupljena i njeguje se. Najbolji primjer jeste upravo Prag i takmičenje na kome smo se predstavile, gdje se svake takmičarske godine dodjeljuju posebno priznanje za novokomponovane melodrame i njihovo premijerno izvođenje. Dakle, ne njeguju samo tradiciju interpretiranja već i podstiču njihov dalji nastanak i razvoj”, objašnjava sagovornica “Vijesti”.

Rondović je završila studije glume na FDU Cetinje, gdje trenutno radi kao saradnik u nastavi na predmetima pokret i gluma. Iako smatra da ovaj žanr zaslužuje pažnju, priznaje da mladi glumci kojima predaje zasada nijesu izrazili želju da bi se bave melodramom.

“Za melodramu se ne zna. A i veliki je posao izvesti jedno ovakvo djelo, jer ukoliko nemate sreće da prevod teksta već postoji, izvođače čeka i taj dio posla. Spremajući se za nastup u Pragu morale smo da prevedemo tekstove sa njemačkog i češkog jezika. Ali trud se isplatio, jer smo nagrađene specijalnom nagradom za oba prevoda”, pohvalila se Rondović.

Nakon što se predstave u Podgorici, mlade umjetnice se nadaju da će sa ovim programom posjetiti i druge crnogorske gradove.

“Za sada je, pored Podgorice, potvrđen nastup na međunarodnom festivalu alternativnog pozorišta “Korifej” koje se održava u ljetnjim mjesecima u Kolašinu”, zaključuje Rondović.

Bonus video: