Dan kulturnog stvaralaštva mladih iz Nikšića, Plužina, Žabljaka i Šavnika

Pobjednicima konkursa, Marku Nedoviću sa Žabljaka, koji je osvojio prvo mjesto, Sofiji Bajagić iz Plužina, koja je bila druga, i Andriji Vasiljeviću iz Nikšića, čija fotografija je zauzela treće mjesto, uručene su nagrade, kao i Dijani Lazarević koja je nagrađena za doprinos i promociju prirodnih ljepota Šavnika
435 pregleda 0 komentar(a)
Dan kulturnog stvaralaštva mladih, Foto: NVO "Scena"
Dan kulturnog stvaralaštva mladih, Foto: NVO "Scena"

Multimedijalnim festivalom "Dan kulturnog stvaralaštva mladih", koji je održan u Nikšićkom pozorištu završen je projekat “Pospješivanje i promocija kulturno umjetničkog stvaralaštva mladih Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka”. Projekat je realizovalo Umjetničko muzičko udruženje “Scena” iz Nikšića, a finansijski podržalo Ministarstvo kulture.

U prvom dijelu festivala, u foajeu Pozorišta, prikazane su najbolje fotografije prispjele na konkursu "Prirodne ljepote sjevera Crne Gore", kao i edukativni film "Etno instrumenti". Pobjednicima konkursa, Marku Nedoviću sa Žabljaka, koji je osvojio prvo mjesto, Sofiji Bajagić iz Plužina, koja je bila druga, i Andriji Vasiljeviću iz Nikšića, čija fotografija je zauzela treće mjesto, uručene su nagrade, kao i Dijani Lazarević koja je nagrađena za doprinos i promociju prirodnih ljepota Šavnika.

Drugi dio festivala, koji je održan u večernjim satima, bio je rezervisan za koncert izvorne crnogorske i etno muzike pod nazivom “Pjesma mladih”. Na koncertu je učestvovalo 18 mladih vokalnih solista, dvojica guslara, instrumentalista, izvorna etno grupa "Peče" i domaćin festivala Zoran Džiknić, koji je i predsjednik “Scene”

“Koncert je bio revijalnog karaktera i namijenjen je promociji i predstavljanju mladih muzičkih talenata iz pomenute četiri opštine, kao i očuvanju izvorne crnogorske muzike i etno muzike”, kazao je Džiknić.

U sklopu projekta organizovan je foto konkurs, kao i četiri putujuće izložbe najboljih fotografija, projekcije filmova, pjesničke večeri.

Bonus video: