Priče “Pupčanika” krase poetski, lirski zanos

Recenzent knjige Vanja Kovačević kazao je da je prikaz djela napisao još 2015, te da je razmišljao da za ovui priliku napiše novi, ali, ostao je vjeran starom napominjuči da je “djelo Nataše Žurič ostalo isto, a mi smo se promijenili”
150 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije knjige, Foto: Privatna arhiva

U knjižari “Obodsko slovo” u Podgorici promovisana je zbirka kratkih priča “Pupčanik” književnice Nataše Žurić iz Mojkovca, koju su nedavno objavili “Obodsko slovo” iz Podgorice i “Štampar Makarije” iz Beograda. Zahvaljujući se brojnim posjetiocima, izdavačima, te Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva koji je omogućio štampanje “Pupčanika”, Žurić je kazala da su “same riječi pobjegulje-nemaju granice, rađaju ratove, započinju epohe”.

-Pretočene u zapisje, postaju eterični dio vječnosti, gdje njihov senzibilitet biva krucijalni, uslovno rečeno svjedok, spleta duševnih rađanja, previranja, traganja, oveploćenih u svemiru našeg bitstva, života u nama, života izvan nas. Nadam se da će čitalac spoznati tračak sebi blizak, u “Pupčaniku” koji se ovija kroz svoje trajanje-poručila je Žurić.

Dr Danijela Ristić Radojević akcentovala je da u ovoj zbirci posebno impresioniraju “raznovrsnost, bogatstvo, raskoš u tematsko-motivskom smislu”, u kojima svaka priča “ima svoju imanentnost, samosvojnost”. Ona je skrenula pažnju na linvgvistički luk ove proze u kojoj jezičko-stilsko strukturisanje narativnih tekstova prati tematsku i motivsku različitost, a pri tome, stilska varijacija izraza je u svakoj priči drugačija, “sa poetskim, lirskim zanosom u pričama”.

- Iz domena tekstualne stilistike posebno se izdvajaju takozvane jake pozicije teksta koja predstavljaju svojevrsna ,smisiona i stilistička čvorišta teksta, a među njima su primarni naslovi tekstova, prva i poljednja rečenica u tekstu, karakteristična imenovanja. Ova proza je raznolike tematike, od početne socijalne motivike, zaodjenute u tradicionalno ruho, do savremenih tematskih preokupacija u kojima dominiraju motivi aktuelnih tehnologija, svijet zaronjen u elektroniku, društvene mreže, mejlove, monitore i sve ono što sobom nosi ili bolje reći odnosi taj svijet. Taj zaokret i različitost motiva posebno impresioniraju, ali, sve priče imaju zajedničko dublje značenje – gubljenje, traganje i pronalaženje smisla života. Jarko je oslikan simbol djetinjstva, sjećanja na njega, a nadasve, karakterističan simbol pupčanika po kojem i čitava zbirka nosi ime-dodala je dr Ristić Radojević.

Recenzent knjige Vanja Kovačević kazao je da je prikaz djela napisao još 2015, te da je razmišljao da za ovui priliku napiše novi, ali, ostao je vjeran starom napominjuči da je “djelo Nataše Žurič ostalo isto, a mi smo se promijenili”.

-U pripovijestima Nataše Žurić čitalac će moći da pronađe obične teme i obične ljude, začudne trenutke i mirise koji će ga podsjetiti da život proći nije isto što i poljem preći, događaje koji će ga vratiti u najljepše trenutke života. Naići će na rigidnost običaja i njihovu pogubnost, na pokušaj da se otrgnemo svemu tome, da živimo sopstvene živote punim plućima da istinski spoznamo da se život ne mjeri brojem udisaja, već trenucima koji nam oduzmu dah. Ali najviše od svega, u njenim pričama naći ćemo beskrajna prostranstva, nove svjetove koji potvrđuju misao da nije najvažnije pitanje kako preživjeti, već kako ne umrijeti poslije svih umiranja. A to je element zbog kojeg književnost i vrijedi, i zbog kojeg je često veća i značajnija i od samog života-naveo je Kovačević.

Akademski umjetnik mr Mladen Blažević, čija slika krasi korice “Pupčanika”, predstavio je iskustva u likovnom opremanju prethodnih djela ove književnice.

Moderator je bila novinarka Sanja Pejović, odlomke iz priča čitali su Bojana Maraš, Mirko Vukoslavović i Luka Vujičić, a nastupila je i mala Ana Jušković na flauti.

Bonus video: