Izložba fotografija Helge Paris od večeras u Podgorici

“Djelo Helge Paris u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. Izložba donosi 133 crno-bijele fotografije nastale u periodu od 1968. do 1996. godine i čini dosad najobuhvatniju izložbu jedne od najpoznatijih portretistkinja svakodnevice Istočnog Berlina i Istočne Njemačke”, navode iz CSU
357 pregleda 0 komentar(a)
Helga Paris
Helga Paris

Izložba “Helga Paris: Fotografija” koja se realizuje kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (IFA) u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore i Gete institutom Srbije (Goethe Institut) biće otvorena večeras u Podgorici u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića.

Kustoskinja izložbe je Inka Šube, a na otvaranju će govoriti: dr Robert Veber, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Frank Bauman, direktor Gete instituta, Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti i kustoskinja Franziska Šmit.

“Djelo Helge Paris u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. Izložba donosi 133 crno-bijele fotografije nastale u periodu od 1968. do 1996. godine i čini dosad najobuhvatniju izložbu jedne od najpoznatijih portretistkinja svakodnevice Istočnog Berlina i Istočne Njemačke”, navode iz CSU.

Paris je rođena 1938. u Golnovu (Pomeranija). Fotografijom počinje da se bavi autodidaktički nakon studija modnog dizajna u Istočnom Berlinu 1964. Kao samostalna fotografkinja u Berlinu pažnju je posvećivala izuzetno različitim temama, otkrivajući posebnu strast prema crno-bijelim portretima. Od 1996. je članica berlinske Akademije umjetnosti.

Bonus video: