Crnogorski slikar i arhitekta radove ponovo predstavio u Beču

1634 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Privatna arhiva
Nikola Marković, Foto: Privatna arhiva

Nakon dvije izložbe u Austriji tokom aprila, crnogorski slikar i arhitekta Nikola Marković svoje radove ponovo je predstavio u Beču i to u okviru izložbe grupe “Artefakt” od 27. maja, a kako pojašnjava u razgovoru za “Vijesti”, i crnogorska publika uskoro će imati priliku da pogleda njegove slike.

Marković je prenio utiske sa dvije prethodne izložbe u Beču, te otkrio šta priprema za naredno predstavljanje tamošnjoj publici.

“Ti događaji su tokom prošlog mjeseca, prema mišljenju pojedinih poznatih austrijskih likovnih kritičara, obilježile likovnu scenu austrijske kuturne prijestonice. Imao sam čast da se nađem u najužem izboru od deset recentnih savremenih umjetnika Austrije u postavci izložbe, gdje sam se kao autor predstavio sa deset izloženih radova u čuvenom Bečkom dvorcu Šenbrun na velikoj godišnjoj jubilarnoj izložbi udruženja Austrijskih umjetnika (BV)”, pojasnio je slikar i arhitekta.

Prema njegovim riječima, pomenutu izložbu je otvorila presjednica Udruženja profesionalnih umjetnika, uvažena kustoskinja Berthilda Zierl.

“Ona je sa posebnim govorom na ceremoniji otvaranja i osvrtom o mom djelu kao predstavniku Crne Gore ukazala i posebnu čast našoj crnogorskoj savremenoj likovnoj umjetnosti i kulturi”, istakao je Marković, dodajući da je izložbu i ceremoniju otvaranja “pratilo više od pet nacionalnih televizija i veliki broj novinara”.

Događaj pod nazivom “Der den Mond tragt” održan je u prostoru odvojenih svečanih prostorija dvorca Šenbrun od 5. do 24. aprila, a Marković je neposredno prije tog predstavljanja imao još jednu izložbu u Beču.

“Druga izložba održana je na poziv slavnog njemačkog istoričara i teoretičara razvoja tržišta savremene umjetnosti mr Huberta Turnhofera, kustosa i direktora renomirane ‘Der KUNSTRAUM’ galerije. Tako je u okviru ove izložbe otvorene 1. aprila prikazan i moj opus od 30 radova (srednjeg formata 50x50cm) u sklopu zajedničke postavke nove umjetničke grupe “ArtEFakt” “, ispričao je on.

“Grupu je u ovom projektu činilo četvoro afirmisanih i renomiranih umjetnika i umjetnica kako domaće tako i međunarodne umjetničke scene u oblastima savremenog likovnog izraza. U sklopu ove odabrane postavke predstavio sam se sa radovima manjeg i većeg formata rađenih u tehnikama crteža i kombinovanih tehnika kao i sa par instalacija i reljefa”, dodaje Marković.

Postavka je, ističe, bila prikazana u prostoru Turnhoferove “Der Kunstraum” galerije u najelitnijem Bečkom galerijskom zdanju “Ringstrasse gallerien center”.

“Grupnu postavku ove izložbe koja je imala izuzetan prateći umjetnički program pratila je velika posjećenost i interesovanje za naše radove što je nas kao umjetnike posebno impresioniralo. U ovoj postavci predstavljeni su, u izdvojenim prostornim cjelinama, i radovi uvažene umjetnice dr Aleksandre Eraković Pavlićević, mr Petera Mahlera, kao i skulpture dr Martina Masarovića”, objašnjava sagovornik Vijesti.

“U sklopu pratećeg programa izložbe održani su koncerti velikog bečkog pijaniste Philippa Devauxa, zatim operskih diva iz Ukrajine kao i naše sjajne umjetnice na harmonici Anele Čindrak”, nabraja slikar i arhitekta.

Prema riječima Markovića, veliko interesovanje publike za umjetnička djela grupe “Artefakt” dovelo je do prilike da se još jednom predstavi u Austriji, a otvaranje je zakazano za 1 sati, 27. maja u bečkoj galeriji “Kunstraum Wien Mitte“.

Na pitanje šta je pripremio za tu priliku, Marković odgovara:

“Radi se o veoma zanimljivoj postavci radova sa temom prepoznavanja čovjeka novog doba i njegovog razvoja... Na izložbi će se osim mojih radova naći i sjajne postavke recentne austrijsko crnogorske umjetnice Aleksandre Eraković Pavlićević, zatim sjajni radovi Martina Masarevića i izuzetne kreacije poznatog bečkog umjetnika Petera Mahlera”, otkriva on, a zatim pojašnjava da je grupa “Artefakt” nastala kao potreba da se “različite poetike aktuelne umjetnosti koje su ostvarene na sličnim principima usmjere u pravcu zajedničkog djelovanja ka savremenom umjetničkom tržištu”.

Na kraju razgovora, slikar i arhitekta otkriva i kada će crnogorska publika moći da uživa u izložbi njegovih slika.

“Dalji planovi za nastup pred mojom omiljenom crnogorskom publikom, uključuju intenzivan rad u narednim mjesecima oko priprema za veliku retrospektivnu izložbu koju spremam krajem ove godine u galerijskim prostorima Narodnog muzeja na Cetinju. Za taj projekat se sprema postavka od preko 400 radova u oblasti crteža, slika, skultura, instalacija i video radova”, nagovještava on. “Mnogi od radova koji tu budu prikazani su djela koja će naša publika prvi put vidjeti, a koja sam predstavljao inostranoj publici tokom mog tri decenije dugog bavljenja temom neonatologije u savremenoj umjetnosti, kroz razvoj prenatalne i natalne estetike koja se sada sve više aktuelizuje na svjetskoj sceni”, poručio je Marković.

Bonus video: