Život je igra sjenki i svjetlosti

Njegova rasijanost i nepovezanost bića kao cjeline postavljaju pitanja: Da li živim svoj život ili živote mnogih? Kako to da ljepota savremenog življenja otkriva našu nagost?”, objašnjava Marković
578 pregleda 0 komentar(a)
Danijela Marković, Foto: Privatna arhiva
Danijela Marković, Foto: Privatna arhiva

Izložba crteža “Misaoni front” slikarke sa Cetinja Danijele Marković biće otvorena sjutra u Nikšiću, u 20 časova u galeriji “Ilija Šobajić” u Nikšiću. Ovo će biti 16. samostalna izložba mlade umjetnice, a organizator je JU Muzeji i galerije Nikšić. Postavku čine odabrani crteži rađeni u tehnici tuš i pero koji su nastajali u posljednjih nekoliko godina.

“’Misaoni front’ je ciklus crteža koji su nastali u težnji da prikažu savremenog čovjeka, ono što čini njegov unutrašnji i spoljašnji svijet. Crteži prikazuju zbrku u njegovoj glavi i mislima usljed bezbrojne količine informacija koje upija svakog dana. Njegova rasijanost i nepovezanost bića kao cjeline postavljaju pitanja: Da li živim svoj život ili živote mnogih? Kako to da ljepota savremenog življenja otkriva našu nagost?”, objašnjava Marković najavljujući izložbu. Ona dodaje da crtežom pokušava da istraži dubinu ljudske duše, čovjekovog bivstvovanja i cilja u ovome svijetu.

“Svijet čulnog koji je jedino svojstven današnjem čovjeku građen je od paučine, pa sve ono nestvarno prikazuje stvarnim, ono slabo jakim, a ono prolazno neprolaznim. Obmanut čulima ovaj čovjekov život liči na igru sjenki na svjetlosti. Što je veća svjetlost manje su sjenke, a što je manja svjetlost sjenke su veće i postaju njegovo strašilo. Otuda strah, muka, zabrinutost... u čovjekovom umu koji ne treba biti pomiješanost svjetla i tame, već čista svjetlost - da bi poznao sebe i smisao svoga postojanja. Umjesto toga on je rob vremena i prostora. Najčešće boraveći u virtuelnom svijetu bježi od samog sebe, živi tuđe živote, tuđe misli i riječi... Ne poznaje sebe, a samim tim ni drugog čovjeka!”, promišljanja su umjetnice koja će se predstaviti u Nikšiću.

Bonus video: