“Kozocidu” četiri nagrade na Sterijinom pozorju

Pored nagrade publike, autorski projekat Vide Ognjenović nagrađen je i za najbolji tekst savremene drame, za glumačko ostvarenje i za scenografiju
555 pregleda 0 komentar(a)
Posebno vrijedna nagrada publike: Sa izvođenja predstave, Foto: Sterijino pozorje
Posebno vrijedna nagrada publike: Sa izvođenja predstave, Foto: Sterijino pozorje

Pokazalo se da publika 64. Sterijinog pozorja nije mašila kada je najbolju prosječnu ocjenu dodijelila autorskom projektu Vide Ognjenović„Kozocid“,u produkciji Gradskog pozorišta, a komad je osvojio i još tri priznanja: rediteljki i scenaristkinji Vidi Ognjenović pripala je Sterijina nagrada za tekst savremene drame; Igoru Đorđeviću je za ulogu Profesora dodijeljena nagrada za glumačko ostvarenje, dok je priznanje za najbolju scenografiju osvojio Geroslav Zarić. Iz Gradskog pozorišta ističu da im je uz te, posebno vrijedna nagrada publike koja je “Kozocid” ocijenila kao najbolju predstavu sa prosječnom ocjenom 4.66 od maksimalnih, školskih, 5.

Sterijina nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je “Hasanaginici” u režiji Andraša Urbana, dok je priznanje za najbolju režiju pripalo Kokanu Mladenoviću za predstavu “Karolina Nojber”.

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: predsjednik, književnik Dževad Karahasan (Bosna i Hercegovina), dramaturškinja Dora Delbjanko (Hrvatska), kostimografkinjaDragica Laušević (Srbija), glumica Andrea Janković (Srbija) i reditelj Dušan Petrović (Srbija). “Ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada. Jedan tip je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji, dakle, računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom (a subjekt je uvijek onaj koji govori) i njegovim glasom. Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba, odnosno lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna, a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost. Zato je žiri ovogodišnjeg Pozorja imao težak i lijep zadatak - valjalo je našim odlukama sačuvati dramsku napetost, kao temelj izbora, a istovremeno pokazati komplementarnost tipova teatra zastupljenih u izboru. Činjenica da su odluke žirija uglavnom donesene većinom glasova svjedoči o tome da smo imali težak i lijep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili” obrazloženje je žirija 64. Pozorja. Pored “Kozocida”, od 26. maja do 3. juna, u selekciji 64. Sterijinog pozorja, našlo se još je sedam produkcija: “Petrijin venac”Ateljea 212 iz Beograda, “Zla žena” Narodnog pozorišta iz Subotice, “Neustrašive - kao i sve slobodne devojke” u izvođenju Dojčes teatra iz Berlina, “Karolina Nojber” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Hasanaginica” Novosadskog pozorišta, “M.I.R.A” u produkciji Bitef teatra i “Bolivud” u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Bonus video: