Publika voli dokumentarce i prepoznaje kvalitet

Na današnjem programu jubilarnog, 10. Underhill festivala su četiri filma
191 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja: Vuk Perović, Foto: Underhill Fest
Sa otvaranja: Vuk Perović, Foto: Underhill Fest

Jubilarni, 10. UnderhillFest otvorio je selektor filmskog programa Vuk Perović, u nedjelju veče, na prekrivenom terenu Košarkaškog kluba Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici. On je istakao zahvalnost publici što 10 godina prati Underhill, ne sumnjajući da će tako biti i u buduće, jer “cijele ove priče ne bi ni bilo da vi (publika) ne volite dokumentarce i da ne znate da prepoznate kvalitet”.

“Kada smo se Sanja Jovanović, Anđelka Nenezić i ja okupili oko ideje festivala dokumentarnog filma nijesmo razmišljali o broju deset i bilo kakvim jubilejima. Već smo radili godinu po godinu, prošli one najizazovnije, i kroz ludu avanturu organizovanja festivala na otvorenom ipak smo stigli do ove zavidne brojke”, počeo je Perović svoj govor na otvaranju.

Filmski program je otvorilo ostvarenje “o čovjeku koji je promijenio živote onima koji su zaljubljenici u film” - “Bergman: Godina života” Džejn Magnuson, a kiša nije spriječila publiku da pogleda najbolje dokumentarno ostvarenje u prethodnoj godini, prema odluci Evropske akademije za film.

Na večerašnjem repertoaru je film “Scheme birds” Elen Fiske i Elinor Halin u okviru programa “U fokusu” a biće prikazan u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18 časova, slijede projekcije u Njegoševom parku: u 21 čas hrvatskog filma “Na vodi” Gorana Devića, zatim “Noćna porodica” Luke Lorentzen u 22.25, a u 23.45 časova film Igora Drljače ”Kameni govornici”.

Tokom osam filmskih dana u Njegoševom parku će biti prikazane 22 dokumentarna filma u tri selekcije, a svake večeri će biti upriličeni i razgovori sa autorima ili protagonistima. O nagradama “Maslačak” u dvije takmičarske selekcije odlučivaće:Rada Šešić, Hrvoje Mabić i Ivan Bakrač.

Bonus video: