Poezija i dalje stanuje u gradu "N"

Sve je počelo u julu 2014. godine kada su Obrad Nenezić i Goran Radojičić odlučili da ponude "sigurno utočište" mladim "sakupljačima" stiha, a ruku podrške dobili od JU "Zahumlje"
605 pregleda 0 komentar(a)
Goran Radojičić, Foto: Nikola-Mišo Ratković
Goran Radojičić, Foto: Nikola-Mišo Ratković

"Ja sam sakupljač neobičnih stvari. Neki drugi sakupljaju značke i marke. Ja sakupljam dane, časove i trenutke”, riječi su Miroslava Antića. Odabrana četa mladih Nikšićana, sabranih u Književnom klubu "Poenta poetika" JU "Zahumlje", već pet godina uspješno "sakuplja" stihove i emocije koje nesebično dijeli sa sugrađanima.

Sve je počelo u julu 2014. godine kada su Obrad Nenezić i Goran Radojičić odlučili da ponude "sigurno utočište" mladim "sakupljačima" stiha, a ruku podrške dobili od JU "Zahumlje".

"Vjerovali smo da je osnivanje ‘Poenta poetike’ prava stvar i da ta ideja Obrada Nenezića ima potencijala. Prvi značajniji impuls temeljnijem razvoju kluba ostvaren je kroz podršku ‘Zahumlja’ ideji koju smo Obrad i ja predstavili. Da nije bilo te podrške, pitanje je kako bi se stvari do sada razvijale i da li bi klub uopšte postojao. Onda entuzijazam mladih, želja za stvaranjem, promovisanjem i etabliranjem, osnažili su klub i dali mu polet. ‘Poenta poetika’ je svim članovima bila utočište, polazna tačka i vjetar u leđa. Klub nije imao za cilj da mlade ‘zarazi’ poezijom, nego da one već ‘zaražene’ otkrije i pruži im prostor da postanu prepoznati po svojoj posvećenosti i ljubavi prema poeziji”, priča za "Vijesti" predsjednik "Poenta poetike", Goran Radojičić.

Ponosan je što je bio dio sazrijevanja i stasavanja nove generacije nikšićkih poeta, što je bio svjedok rađanja novih poema, što je pomogao da se Nikšić ponovo "oboji" onim prepoznatljivim bojama poezije.

"Nikšić je grad pjesnika i ponosan sam što je klub uspio da pomogne stvaranju treće i najmlađe generacije nikšićkih pjesnika čiji je rad i do sada obogatio nikšićku književnu scenu, a tek će dodatno. Ponosan sam uvijek kad mladi pjesnici ostvare svoje želje i snove, osvoje nagrade, predstave se na značajnim književnim smotrama".

"Poenta poetika" broji tridesetak članova i stalno im se javljaju novi mladi pjesnici koji upravo u pomenutom Klubu vide šansu da njihove stihove čuju i drugi, da njihove pjesme budu objavljene, da njihove emocije budu prepoznate.

"Do sada smo objavili dva zbornika poezije, ‘Mozaik’, a u pripremi je i treći koji će biti sufinansiran od strane Ministarstva kulture koje je odobrilo sredstva na konkursu. U planu je i štampanje knjige koja će četiri velika nikšićka pjesnika (Vito Nikolić, Milan Dugo Krivokapić, Dragan Radulović i Vukman Otašević) predstaviti iz perspektive mladih pjesnika, umjetnika, studenata i profesora. Cilj je pokazati kako mladi doživljavaju stvaralaštvo ovih umjetnika i u kojoj mjeri im je ono prijemčivo", objašnjava Radojičić.

Za pet godina postojanja upriličili su mnoštvo raznovrsnih književnih programa, a tako će biti i ubuduće. Volje i želje im ne fali, inspiracija je tu, svakoga dana rađaju se novi stihovi, a na njihovo zadovoljstvo, i publika je tu, spremna da ih čuje.

"Mnogi programi koje smo upriličili bili su veoma inovativni, zanimljivi i drugačiji od onoga što se radilo do tada, da na to može biti ponosan cijeli grad. Mnogi su se u međuvremenu ugledali na nas - prvo formiranjem omladinskih klubova, a zatim i organizacijom programa koji često liče na one koji su se desili u našoj organizaciji. Ponosni smo na to kad vidimo da naš rad primjećuju drugi i vrednuju ga na taj način da im naše ideje, u pozitivnom smislu i sa dobrom namjerom, budu osnova za stvaranje programa. Energija koju mladi pjesnici nude, uticala je na to da ‘Poenta poetika’ bude nosilac književne produkcije JU ‘Zahumlje’ i jedan od ozbiljnijih subjekata književne produkcije Nikšićke kulturne scene”, ne bez ponosa", zaključio je Radojičić.

Posljednji nikšićki Mohikanac

Jedan od onih koji je "rastao” sa “Poentom" je i pjesnik Lazar Šćekić.

"Svi smo bili pomalo skeptični kada je književni klub nastao, jer činilo se da za poeziju nikad nije bilo manje mjesta. Sada, nakon pet godina lijepe riječi iza nas, izgleda da je ‘Poenta Poetika’ prvi i možda poslednji Mohikanac koji će nastaviti da okuplja mlade nikšićke pjesnike", kazao je Šćekić.

Poetski "Mozaik" još ima dosta toga da pruži

Mlada poetesa Sonja Milatović je član kluba od njegovog osnivanja i priznaje da joj je "Poenta poetika" desila u pravo vrijeme, ali i obećava da mladi nikšićki pjesnici nastavljaju da "slažu započeti mozaik".

"Za ovih pet godina smjenjivali su se trenuci inspiracije s onima kad pero prosto presuši, momenti kad vam iz ruku iskliznu naizgled sigurne nagrade, sa onim kad vas neke druge iznenade i zapitate se da li ste ih zaista vrijedni. Mnoge stvari su se mijenjale, ali jedno je ostalo isto. Istina da klub uvijek stoji uz nas, da je predsjednik kluba Goran Radojičić uvijek tu da pruži bezrezervnu podršku i da su ostali članovi tu da budu i najvjernija publika i najoštriji kritičari. U tome i jeste čar. Zahvalna sam jer je ‘Poenta poetika’ prava stvar koja mi se desila u pravo vrijeme. Klub, kao čuvar kulture i prepoznatljivog duha Nikšića, mjesto susreta svih generacija, postao je dom naših zajedničkih pobjeda, jer smo svi zajedno uspješno iznijeli značajne projekte krunisane našim prvim i drugim zbornikom. Nastavljamo da slažemo mozaik, jer..tek smo počeli".

Bonus video: