HN: Izložba "Predjeli iz Petrovića"

“Samo izuzetno šokantno promjenjivo, Kneževićevo slikarsko djelo se lagano, gotovo nevidljivim pomacima približava osvajanju nekog meta realnog svijeta, koji više i nije senzualno niti apstraktno reflektovana datost predjela rodnih Petrovića”
492 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Culture-corner.me
Ilustracija, Foto: Culture-corner.me

Izložba Momira Kneževića, nazvana ”Predjeli iz Petrovića”, biće otvorena danas u 20.30 časova u Herceg Novom, u galeriji “Josip Bepo Benković”. Postavka, koju publika može pogledati do 3. jula, obuhvata 40 djela koje je umjetnik radio tehnikom ulje na platnu.

“U Kneževićevom novom slikarstvu nostalgija za zavičajnim predjelom ravna je nespoznajnoj, duhovnoj vezi smrtnika sa Bogom, koji nije predstava ljubavi već ona sama - apsolutna i čista poput bjeline”, konstatovala je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Mirjana Bajić.

Ona je, opisujući Kneževićev rad dodala da njegovi radovi svjedoče nemirnom tragalačkom duhu, temperamentu i radoznalosti, “koji rijetko otvara neke od svojih pokretačkih izvorišta, vodeći ga ka permanetnoj aktivnosti”.

“Samo izuzetno šokantno promjenjivo, Kneževićevo slikarsko djelo se lagano, gotovo nevidljivim pomacima približava osvajanju nekog meta realnog svijeta, koji više i nije senzualno niti apstraktno reflektovana datost predjela rodnih Petrovića”.

Knežević je rođen 1949. godine u Petrovićima u Crnoj Gori. Učio je zidno slikarstvo kod slikara Nauma Andrića. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu, a diplomirao 1986. godine na Akademiji umjetnosti u Prištini. Radio je kao asistent saradnik vajarskog ateljea Stevana Luketića i Eda Murtića u Zagrebu. Imao je više od 70 samostalnih i učestvovao na preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 10 nagrada i pohvala za slikarstvo.

Bonus video: