Tajni kod naše stvarnosti

Dvanaest umjetnika okupljenih u projektu „Mnogolikost savremene umjetnosti“ predstavilo se nikšićkoj publici
398 pregleda 0 komentar(a)
Članovi “Grupe 12”, Foto: Svetlana Mandić
Članovi “Grupe 12”, Foto: Svetlana Mandić

Okupljeni oko ideje da raznolikost može da stvori cjelinu i da je njihov zadatak „da budu svjesni onoga što se događa držeći otvorenom svoju komunikaciju sa budućnošću“ 12 umjetnika okupljenih u projektu nazvanom „Mnogolikost savremene umjetnosti“ predstavilo se nikšićkoj publici, a njihova djela ljubitelji umjetnosti moći će da pogledaju do kraja mjeseca u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“.

Umjetnici su izložbu u Nikšiću posvetili njihovom nedavno preminulom prijatelju, književniku Kosti Radoviću.

„Mi smo jedna čudna ekipa koja više radi po nekoj intuiciji i nekom senzibilitetu nego različitih poetika. Ovo je četvrta kolektivna izložba ‘Grupe 12’. Nazvali smo je ‘Grupa 12’ da bi moglo da ima malo simbolike, a i da ostavimo prostora za još neke članove koji mogu doći da se uključe u naš rad“, kazao je otvarajući izložbu, jedan od autora, teoretičar umjetnosti Milun Lutovac.

Njihove različitosti, kazao je Lutovac, nose poruku “tajnog koda naše stvarnosti”.

"Mi nijesmo pojedinačno vlasnici ideja, već je ideja ona koja, na neki način, sve nas okuplja u Crnoj Gori i ovaj projekat je namijenjen upravo tom razbijanju tabua - ideja pripada jednom čovjeku. Ideja pripada jednoj generaciji, jednom vremenu. Pokušavamo sa ovom grupom i ovom postavkom da odgovorimo na pitanja - šta i kako dalje sa stvaralaštvom u Crnoj Gori kada je u pitanju likovni izraz“.

Prema njegovim riječima današnji umjetnik, okružen izmijenjenim i promjenljivim svijetom, živi u epohi koja se naziva prelaznom, svjestan da „uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće, pretočiti u sliku, oblik i riječi“.

„Mi kao umjetnici osjetili smo da bi možda u susretu različitosti mogli da stvorimo ono što nas okuplja oko jedne ideja koja je prisutna u Crnoj Gori - kako neko ko stvara može da traga za nekim svojim estetskim izletima, kako napraviti svoje djelo, a svi dobro znamo da nijedno djelo ne izlazi slučajno, već je reakcija na sve ono što ga okružuje“, poručio je Lutovac.

„Grupu 12“, pored Lutovca, čine i Dragoslav Jeknić, Duško Radović, Matija Radović, Seida Belegović, Sonja Krajinović, Tanja Maliković Ćupić, Željko Dapčević, Selma Đečević, Maja Čolaković, Slavica Mijović i Relja Eraković.

Izložba, koju je organizovala JU Muzeji i galerije, priređena je u okviru Nikšićke kulturne scene.

Duhovni svjetionik

Iako je kompletna izložba bila posvećena Kosti Radoviću, njegov sin i jedan od članova „Grupe 12“, Duško Radović, potrudio se da preminuli pjesnik, književnik i prosvjetni radnik ima i svoj kutak.

„Izložen je Kostin književni opus karakterističan za novije vrijeme, ali i ranija djela, kao i vremenska distanca od ‘Pjesničkih susreta u Pivi, koje je njegovo čedo. Ovdje je i njegova pisaća mašina na kojoj je napisao dosta knjiga, kao i fenjer, pošto je on bio naš duhovni svjetionik. Tu je i njegov portret koji sam radio po fotografiji uz naravno njegove sugestije”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima Kosta nije bio samo njegov kritičar već i dobar poznavalac istorije umjetnosti.

„Mi smo i na prethodne tri izložbe izlagali dio Kostinog stvaralaštva ali u sklopu neke porodične umjetničke tradicije - sin Matija vajar, ja slikar i Kosta književnik”, kazao je umjetnik, prepoznatljiv po grafici i crno bijeloj tehnici koji se nikšićkoj publici ponovo predstavio nakon duže od dvije decenije.

Bonus video: