Na Cetinju književno veče posvećeno Novaku Jovanoviću

Jovanović je rođen 14. januara 1937. godine u selu Jezero Ćeklićko, opština Cetinje
494 pregleda 3 komentar(a)
U znak sjećanja
U znak sjećanja

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ organizuje književno veče posvećeno dr Novaku Jovanoviću, sjutra na Cetinju, u 20 časova. O životu i djelu poznatog crnogorskog književnika govoriće: publicista Čedomir Drašković, sportski radnik Mojaš Radonić i bibliograf Petar Krivokapić.

Jovanović je rođen 14. januara 1937. godine u selu Jezero Ćeklićko, opština Cetinje. Školovanje je počeo u rodnom mjestu, nastavio u Lovćencu, a Gimnaziju završava u Kotoru.

Honorarno je radio kao nastavnik na Bati Cuckoj. Kao jedan od najboljih studenata Više pedagoške škole rad je nastavio na Vilusima i kao direktor na Kućištima u Ćeklićima. Prvo službeno mjesto koje je dobio u gradu bilo je imenovanje za mjesto sekretara Gimnazije Cetinje, a društveno-politički angažman nastavlja u Centralnoj biblioteci na Cetinju. Bio je i izvršni sekretar Opštinskog sportskog komiteta na Cetinju.

Bio je urednik novina „Cetinjski list”, „Komunist”, „Revija MP-15”. Radio je sportske teme za „Večernje novine”, „Tanjug”, „Turizam”, „Odmor”, „Susteti” i „Zavičaj”.

Dobitnik je priznanja: Orden Republike sa bronzanim vijencem, Zaslužni sportski radnik Crne Gore za 1996. godinu, Zaslužni fudbalski radnik Crne Gore za 1998.

Umro je 2007. godine.

Bonus video: