U kolašinskom Centru za kulturu promovisane knjige Vladimira Lazovića

Pjesnikinja Perišić Šarenac rekla je da se u obje Lazovićeve knjige njegova „duša ispovijedila
688 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Vedran Vujisić
Sa promocije, Foto: Vedran Vujisić

Zbirke pjesama "Lumer" i "Ispovijest duše", pjesnika i novinara RTCG Vladimira Laza Lazovića provomisane su sinoć u kolašinskom Centru za kulturu. O Lazovićevim pjesmama, koje bi, kako ja kazao njegov kolega i prijatelj, Dražen Drašković, “po zadatku strogog učitelja života, trebabalo useliti u sebe i učiti napamen”, govorili su i pisac Bogić Rakočević i pjesnikinja Vinka Perišić Šarenac.

"Lazove pjesme su, na prvi pogled, kratke i jednostavne a duboko čovjekom zaorane. Ovaj naš Lazo, nije kao Lazo Kostić, imao svoju Lenku Dundđerski, ali je zato emociju i iskrenost podijelio nekim običnim, malim i velikim adresama kao što su kiša, snježanica, otkos, zaborav, kućni prag, vrapci, burilo, kolijevka, žurba...“, kazao je Drašković.

Stamena, Betoni , Kiše, Izgubljeni vid, Burilo, Kućni prag, Kolijevka, Baun… samo su neke od pjesama, kojima je Lazović tokom minulih decenija uspješno i autentično slikao svoje unutrašnji i svijet koji ga okružuje. Sugrađani ga , pored posvećenosti novinarksom poslu, prepoznaju kao autora predstave„Kolašinska kauša“. To orginalno viđenje istorije Kolašina, rekao je Drašković, iako nastalo prije skoro četiri decenije, još se prepričava.

Lazović, svojim knjigama poezije, potvrđuje, kazao je Rakočević, "da pjesnik o čemu god da piše, piše, zapravo, o sebi“.

„Lazović svoju poetiku situira u dvije uporedne i prožimajuće ravni oličene, s jedne strane, u životnoj vjetrometini, a s druge, u zavičajnom miljeu“. Otuda se , kroz njegove pjesme, kontinuirano provlače zvuci sjete, žal zbog prolaznosti vremana i dragih ljudi, osjećaj životne tjeskobe, začuđenost nad anarhičnom urnanizcijom...“, rekao je Rakočević.

Pjesnikinja Perišić Šarenac rekla je da se u obje Lazovićeve knjige njegova „duša ispovijedila.

"Želim da ove knjige što prije dođu u vaše ruke. Ovu toplu ljudsku ispovijest preporučujem svakom čitaocu. Riječ je o jako zrelom i vrijednom pjesničkom ostvarenju.“, preporučila je ona publici.

Lazovićeve stihove gvorili su glumac Igor Tatić i pjesnikovi prijatelji Boško Vlahović i Raško Minić, uz muzičku pratnju gitaristkinja Nađe Begović i Nađe Grdinić, učenice Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić", odnosno, kolašinske Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Galerija

Bonus video: