Berkuljan: Originalni izvještaj o nestalim predmetima iz Narodnog muzeja sakriven od javnosti

Muzejski tehničar, Aleksandar Berkuljan, od koga je cijela priča krenula, tvrdi da je kompletan proces nadzora i revizije obavijen velom tajne, te da je na to htio da ukaže i na konferenciji za medije. Ministarstvo kulture nije mu, međutim, dozvolilo da to učini, jer je pres bio otvoren samo za akreditovane novinare
6520 pregleda 17 komentar(a)
Berkuljan, Foto: Luka Zeković
Berkuljan, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.07.2019. 19:10h

Iako dugogodišnji radnik u Narodnom muzeju Crne Gore, Aleksandar Berkuljan, već godinu i po tvrdi da u toj ustanovi nedostaju hiljade predmeta, iz Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije materijala i dokumentacije kažu da ih fali tek oko 130. Konačno stanje trebalo bi, kažu, da bude poznato krajem godine. Berkuljan već sada najavljuje podnošenje krivične prijave zbog, kako ističe, izostavljanja bitnih činjenica iz Izvještaja koji je dostavljen Vladi.

Godinu i po nakon što je muzejski tehničar, Aleksandar Berkuljan, podnio prvu krivičnu prijavu zbog nestanka više hiljada predmeta iz Narodnog muzeja, Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije materijala i dokumentacije ne krije da problem postoji. Međutim, njihov Treći polugodišnji izvještaj koji su juče predstavili na Cetinju pokazuje da su razmjere problema neuporedivo manje.

“Neki od tih predmeta postoje, među ovima koje smo mi tražili postoje u muzejima. Dakle, sve informacije koje cirkulišu u javnosti o nedostatku predmeta, nisu osnovane”, kazao je istoričar Slavko Burzanović, član Državne komisije

Prema tvrdnji Radomira Jurića, predsjednika Državne komisije, “nedostaje 106 predmeta u Etnografskom muzeju i 25 predmeta u Umjetničkom muzeju”.

Iako je konferencija za medije sazvana povodom predstavljanja izvještaja, odgovor na pitanje koji su to predmeti nestali novinari nisu uspjeli da dobiju.

“U izvještaju koji je napravila radna grupa postoji spisak predmeta, postoje drugi predmeti. Ne bih se sad usudio da pojedinačno navodim, da ne bih neki pogrešan, ali možemo vam dostaviti u nekom razumnom roku”, istakao je Burzanović.

S druge strane, muzejski tehničar, Aleksandar Berkuljan, od koga je cijela priča krenula, tvrdi da je kompletan proces nadzora i revizije obavijen velom tajne, te da je na to htio da ukaže i na konferenciji za medije.

Ministarstvo kulture nije mu, međutim, dozvolilo da to učini, jer je pres bio otvoren samo za akreditovane novinare.

“Na spisku novinara nije bila ni čitava ekipa Narodnog muzeja koja je mogla da uđe, ja jedino nisam”, kazao je Berkuljan.

On je siguran da je originalni izvještaj sakriven od očiju javnosti, te da je Vladi predstavljen dokument koji ne prikazuje stvarno stanje stvari.

“Predstavljena je jedna takozvana skraćena forma, iz koje je izbačeno sve ono na čemu sam ja insistirao i po osnovu čega čega su istorijski muzeji i arhivsko-biblioteško odeljenje dali izjašnjenje koje se tiče kumulativno od 5 do 7 hiljada jedinica, a možda i više. Notiran je i manjak numizmatike, makar 14, 15 komada, pa se pitam zašto to nije ušlo u izjvještaj. U tom izvještaju pominje se i neka knjiga o krađi kulturnog dobra gdje se, pored ostalog, notira pljačka osam slika Pera Počeka koje niko dosad nije prijavio”, objasnio je Berkuljan i nagovijestio podnošenje krivične prijave.

“Izostavljanje bitnih činjenica iz službenih spisa i službenih akata ovoga tipa po meni predstavlja zloupotrebu zbog čega će to imati određene pravne konsekvence”, zaključio je on.

Aleksandar Berkuljan je u krivičnoj prijavi prošle godine naveo da je među nestalim predmetima iz Narodnog muzeja Crne Gore, 13 topova, serija pušaka, pištolja, numizmatička zbirka od hiljadu i 500 predmeta, ali i predmeti od zlata, srebra i dijamanta.

Zanimljivo je da su predstavnici medija tek sinoć oko 21 sat obaviješteni o održavanju konferencije za medije u Ministarstvu kulture, za koju je neophodna bila i akreditacija.

Bonus video: