Okončan četrnaesti “Odakle zovem”

Posljednjeg dana festivala predstavljene su nove knjige crnogorskih književnica Tanje Bakić i Olje Knežević
345 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige Tanje Bakić, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije knjige Tanje Bakić, Foto: Privatna arhiva

Posljednjeg dana ovogodišnjeg, 14. izdanja, Međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem, Podgorica 2019” predstavljene su nove knjige crnogorskih autorki Tanje Bakić i Olje Knežević, preksinoć na platou podgoričke knjižare “Karver”, govorilo se i o stvaralaštvu novih, mladih generacija, a predstavljena je i “Ženska knjiga poezije” u 22 časa nakon čega je “Odakle zovem” odjavljen.

Bakićeva je, kroz razgovor sa gitaristom Radom Amanovićem, predstavila knjigu “Brian Jones i njegov bend” koju je posvetila upraavo osnivaču Roling Stonsa (The Rolling Stones) - gitaristi i klavijaturisti Brajanu Džonsu, čiju je biografiju i zabilježila. Bakić je govorila o Džonsovom umijeću sviranja, stilu, njegovom vremenu u bendu i životu...

Sa mladim stvaraocima - Bojanom Krivokapićem i Milom Masoničićem razgovarao je Vlatko Simunović. Oni su govorili o izazovima objavljivanja knjiga s obzirom na to da su “mlada snaga/nada” u svijetu književnosti, od prvog susreta sa čarima pisanja do “problematike” nemanja urednika, a onda i o ličnim interesovanjima, temama, okupacijama...

Knjigu “Katarina, Velika i Mala” brojnoj publici ispred Karvera, predstavili su književnica Olja Knežević sa kojom je razgovarao profesor književnosti i portparol festivala Miroslav Minić.

Ona je istakla da stvara iz ženske vizure, jer tako i gleda na svijet i život, razumije i inspirišu je žene, a kako odavno već ne živi u Podgorici, odakle je, shvatila je da svi lokalni likovi o kojima bi pisala zapravo su univerzalni, ma gdje da se ožive.

Program je okončan razgovorom domaćih autorki-umjetnica.

Bonus video: