Poezija na svim jezicima lijepo zvuči

Gdje su poete, ljubav i ljepota, tu je i vječito mlada Gordana Sarić. Ona za “Vijesti” prenosi utiske sa Svjetskog festivala književnosti i umjetnosti u Maroku gdje je bila zajedno sa još jednom crnogorskom pjesnikinjom Slavkom Klikovac
603 pregleda 0 komentar(a)
Gordana Sarić, Foto: Privatna arhiva
Gordana Sarić, Foto: Privatna arhiva

Na Svjetskom festivalu književnosti i umjetnosti, koji je održan u Maroku, u gradu Sidi Bennour, učestvovalo je pedesetak umjetnika iz 26 zemalja, a među njima i dvije pjesnikinje iz Crne Gore - Gordana Sarić i Slavka Klikovac.

“Josip Broz Tito je osnovao ‘treći svijet’, a sada su pjesnici i umjetnici imali čast da ‘osnuju’ svijet ljubavi, poezije, kulture i mira, da pokažu da na svim jezicima poezija lijepo i toplo zvuči. Učesnici su bili iz Maroka, Alžira, Egipta, Španije, Italije, Bosne, Hrvatske… Bili su tu profesori jezika, književni kritičari, umjetnici, urednici časopisa“, kazala je Sarić koja je imala čast da na pomenutom festivalu, u ime učesnika, održi i pozdravni govor, odmah nakon pjesnika Ahmeda Šadija, direktora festivala.

Festival je organizovala Generalna unija stvaralaca Maroka na čelu sa Mastafom Verseau, direktorom školstva Maroka, organizovala je Svjetski festival za književnost i umjetnost. “Festival je posjetio i ministar kulture Maroka kome sam bila predstavljena kao evropski ambasador za kulturu. To sam iskoristila da ministru ispričam iz kako lijepe zemlje dolazim”, kazala je Sarić koja je nedavno na konkursu Svjetskog literarnog društva u Nju Delhiju dobila prvu nagradu, zlatnu medalju, za pjesmu “Moja duša”, na temu “Ljubav i svjetlost”.

Za Sarićevu odavno kažu da je ambasadorka kulture, a nedavno je to postala i zvanično. U rumunskom gradu Sinaju, na evropskom Festivalu poezije, proglašena je za ambasadorku kulture, a nagradu joj je uručio Trandafir Simpetru, predsjednik Svjetske unije pisaca za Rumuniju. Prije toga joj je u Rimu, u palati Firenca, sjedištu društva “Dante Aligijeri”, uručeno priznanje za ulaganje u širenju kulture. Ona je u Italiju boravila na poziv Ređine Reste, organizatorke festivala “La voce dei poeti”. Predsjednik Svjetske asocijacije pjesnika Italije, Silvano Bartollaziimenovao ju je za “guardijana”, čuvara svjetske pjesničke baštine. “Trudim se da promovišem pjesnike i organizatore festivala širom regiona”, kaže vječito mlada poetesa koja je počela sa poezijom da se druži još od djetinjstva.

Kao gimnazijalka počela je da piše stihove, a prvu knjigu je objavila 1985.godine. Do sada ima 18 objavljenih knjiga i to dvije pripovjedaka, četiri knjige za djecu, a ostalo su zbirke ljubavne poezije. A ljubav je, upravo ono, što je hrani. Ljubav prema poeziji, ljudima velikog srca, Nikšiću i Crnoj Gori, ljepoti, a nadasve ljubav prema njenom Momu,čovjeku sa kojim je dobro i zlo dijelila skoro pet decenija i sa kojim je, i nakon njegove smrti, nastavila da razmjenjuje nježnosti putem stiha.

“Poezija je za mene život i potpuno sam posvećena poeziji i kulturnim zbivanjima tako da živim u mom začaranom svijetu i van svih sam drugih događaja, osim humanitarnih za koje sam uvijek tu i trudim se da pomognem koliko mogu. Srećna sam što sam pronašla smisao života i što sam poezijom potpuno zaokupljena. Ako nisam na nastupima i festivalima, onda pišem pjesme”, kaže ona.

Njene pjesme o slovima, koje je komponovala prof. Olja Drakić, uče se u drugom razredu osnovne škole, a objavljene su na CD-u pod nazivom “Pjesmoslov”.

Od festivala do festivala

Gordana je profesorica francuskog jezika, porijeklom Mađarica, rođena u Bosni, u Konjicu. Od oca je naslijedila talenat za pisanje i muziku, od majke za modu i eleganciju. I u to je ugradila sopstveni šarm i prefinjenost. Organizatorka je brojnih kulturnih i humanitarnih događaja, dobitnica mnogobrojnih priznanja, između kojih su i Nagrada oslobođenja Nikšića, Književnog kluba ”Vladimir Mijušković”, za najbolju knjigu dječije poezije, prva nagrada Udruženih izdavača Srbije za njegovanje klasike u poeziji, povelje i priznanja za kulturu iz Srbije, BiH, Hrvatske… Udruženje “ZID” joj je dodijelilo nagradu za volontera godine.

Iako je u poodmaklim godinama, ne drži je mjesto. Putuje sa festivala na festival tragajući za stihom, ljepotom i ljudima koji su na “njenoj talasnoj dužini”.

“Nedavno sam boravila u Tunisu kao ambasador Crne Gore Svjetske fondacije za umjetnost i kulturu palestinskog pjesnika Munira Mezyeda, četvorostrukog kandidata za Nobelovu nagradu. Na njegov poziv prisustvovala sam svjetskom festivalu poezije koji je organizovao poznati tuniski pjesnik i novinar Abdallahi Gasmi, bivši sekretar Udruženja književnika Tunisa”.

Ljeto donosi nove festivale poezije, a Gordana će neizostavno biti sudionik istih. Jer gdje su poete, ljepota i ljubav, tu je i ona.

Bonus video: