Pobjednik Berlinala Nadav Lapid gost 25. SFF-a

Publika u Sarajevu vidjeće najnoviji film Nadava Lapida, u Berlinu nagrađeni projekat “Sinonimi”
174 pregleda 0 komentar(a)
Nadav Lapid, Foto: SFF
Nadav Lapid, Foto: SFF

Izraelski reditelj Nadav Lapid, dobitnik Zlatnog medvjeda 69. Berlinala za film “Sinonimi”, biće gost 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), na kojem će učestvovati u žiriju Takmičarskog programa studentskog filma.

U okviru programa studentskog filma, kao dio proslave 30. godišnjice postojanja Filmske škole Sam Spiegel u Jerusalimu, biće prikazana retrospektiva Lapidovih kratkih filmova, najavio je SFF.

Publika 25. SFF-a vidjeće i Lapidov najnoviji film “Sinonimi” (Synonyms), koji je osvojio glavnu nagradu ranije ove godine na 69. Filmskom festivalu u Berlinu.

Na SFF-u će biti prikazan u programu Kinoscope, u prisustvu Lapida koji će potom učestvovati u razgovoru sa publikom.

U sklopu programa Talents Sarajevo, Lapid će održati i predavanje filmskim stvaraocima u usponu karijere.

Rođen 1975. u Tel Avivu, gdje je studirao filozofiju, Lapid se potom preselio u Pariz, a po povratku u Izrael diplomirao je u Školi za film i televiziju Sam Spiegel. Njegov debitantski film “Policajac” osvojio je specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Lokarnu 2011. Primajući glavnu nagradu 69. Berlinala, Lapid je rekao da će njegov film o mladom Izraelcu u Parizu koji se odriče domovine vjerovatno biti smatran “skandaloznim” i u Izraelu i u Francuskoj, s obzirom na stereotipe pripadnika obje nacije. Baziran na njegovom sopstvenom iskustvu, “Sinonimi” je, prema riječima Lapida, film o pitanjima identiteta i prošlosti koja se tiču svakog čovjeka na svijetu.

Izraelsko-francusko-njemačka koprodukcija, “Sinonimi” je osvojio, osim glavne nagrade 69. Berlinala, čijim je žirijem predsjedavala Žilijet Binoš, i nagradu kritike FIPRESCI koja ga je opisala kao izuzetno originalno djelo sa oštricom i suptilnom političkom porukom. Jubilarni, 25. SFF biće održan od 16. do 23. avgusta, a kako je ranije već najavljeno, žirijem Takmičarskog programa igranog filma predsjedavaće švedski reditelj Ruben Estlund, dobitnik Zlatne palme 2017. godine u Kanu za film “Kvadrat”. U žiriju su, kako je nedavno objavljeno na promociji SFF-a u Beogradu, i direktor Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu Bero Bejer, direktorka za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u Netflixu Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljkovićiz Srbije i rediteljka Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije.

Žiri Takmičarskog programa dokumentarnog filma činiće umjetnička direktorka Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nionu Emilie Bujès iz Švajcarske, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu Orwa Nyrabia iz Sirije i osnivač i direktor Factuma i ZagrebDoxa Nenad Puhovski iz Hrvatske. Prošle godine, na 24. SFF-u, čijim je žirijem predsjedavao proslavljeni iranski reditelj Asgar Farhadi, najboljim igranim filmom proglašen je bugarski “Aga” Milka Lazarova o izumiranju tradicionalnog načina života, a Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac dobio je film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića iz Hrvatske o nacionalizmu i ksenofobiji.

Bonus video: