Maja Perfiljeva će trajati kroz svoje pjesme

Pjesnikinja i profesorica književnosti Maja Perfiljeva umrla je 8.jula u Zagrebu u 79. godini života
592 pregleda 0 komentar(a)
Sa komemoracije, Foto: Siniša Luković
Sa komemoracije, Foto: Siniša Luković

Uz zvuke njenog najvećeg hita kojni je u međuvremenu postao svojevrsni evergreen „Bokeljska noć“ sa violine u interpretaciji profesotrice Nevile Klakor i stihove te pjesme koje je govorio profesor Neven Staničić, Tivćani su se juče na komemoraciji u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, oprostili od svoje sugrađanke- čuvene pjesnikinje i svestrane umjetnice Maje Perfiljeve.

Pjesnikinja i profesorica književnosti Maja Perfiljeva umrla je 8.jula u Zagrebu u 79. godini života.

Rođena je u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu, provodeći i dobar dio svog vrmena u Tivtu za koji je bila izuizetno vezana.

U javnosti se afirmisala kao autorka tekstova pop i rok muzike. Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala pjesma “Bokeljska noć” iz 1967., a napisala je, među ostalim, tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi.

„Govoreći o književnoj zaostavštini i legatu Maje Perfiljeve moramo skrenuti pažnju da je ona je svjesno ušla u jednu poetsku formu koja je unaprijed bila namjenjena pjevanju. I kao takvu je pamtimo. Ali pjevajuća pjesma je kompleks autora, više njih stoji nje. Maja je znala da je u muzičkom svijetu vrlo popularna, ali i to da, kao profesorica književnosti, mora braniti riječ, jer “što ću pjevati, ako ne znam o čemu”. Treba govoriti poeziju i ona to nikad nije propuštala, na svakoj večeri i u svim prilikama govorila je svoje stihove. Oni će kroz pjesme ostati da traju ali kao što je ona govorila “jedno je pjevati a drugo govoriti, drukčije se čuje.”- rekao je Neven Staničić, direktor Centra za kulturu Tivat.

“S vremena na vrijeme majčicu Zemlju pohodi po koja anđeoska duša koja nas podsjeti da se može živjeti I drugačije. Bez laži, grubih riječi, ogovaranja. Takva je bila Maja Perfiljeva. Imala je dušu meku kao pamuk i srce veliko kao Lovćen. S vremena na vrijeme majčicu Zemlju pohode anđeoske duše. Da nas podsjete da možemo biti drugačiji – iskreni, plemeniti, humani. Takva je bila Maja Perfiljeva. Zbogom poeteso”, oprostio se od tivatske umjetnice, novinar, pjesnik i publicista Dragan Popadić.

Urna Maje Perfiljeve sahranjena je juče u porodičnog grobnici Perfiljevih na tivatskom gradskom groblju Sveti Šimun.

Bonus video: