Da i sjever vidi više kulture

Berane ovog vikenda postaje regionalni centar okupljanja mladih umjetnika iz Crne Gore
423 pregleda 0 komentar(a)
Igor Pejović na sceni, Foto: Privatna arhiva
Igor Pejović na sceni, Foto: Privatna arhiva

NVO “Udruženje mladih umjetnika Crne Gore“, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, organizuje “Festival mladih umjetnika 19”, koji će ove godine biti održan u Beranama, danas i sjutra.

Dvodnevni Festival mladih umjetnika 19 donosi raznovrstan program iz različitih oblasti umjetnosti: pozorišne, likovne i muzičke, uz prateća predavanja o novoj umjetnosti i mladima. U Polimskom muzeju i Centru za kulturu Berane, posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa radovima Veljka Kopitovića i Anje Radulović, odgledaju predstavu “Kapital” u režiji Andraša Urbana, prisustvuju predavanju Balše Brkovića, te uživaju u muzici Milivoja Pićurića u premijernom izvođenju Crnogorskog orkestra mladih, uz soliste Igora Pejovića(violina) i Andriju Jovovića (klavir).

“Festival mladih umjetnika” nastao je sa idejom stvaranja regionalnog centra okupljanja renomiranih mladih umjetnika tokom festivalskih dana. S obzirom na to da je cjelokupni umjetnički sadržaj u Crnoj Gori najčešće koncentrisan u primorskim gradovima, jedan od ciljeva ove inicijative jeste i kreiranje kulturne turističke ponude za posjetioce i stanovnike sjeverne regije.

“Festival je zamišljen kao sastajalište mladih umjetnika na jednoj alternativnoj i nekomercialnoj lokaciji kao što je Berane. Tokom dva programski intezivna dana, mladi crnogorski umjetnici predstaviće svoje radove iz oblasti muzičke, likovne i dramske umjetnosti. Kao otklon od komercijalizacije bilo koje vrste festival je idejno okrenut alternativnom teatru, savremenoj muzici i novoj umjetnosti”, kazao je Igor Pejović, violinista i jedan od organizatora.

Nakon dvodnevnog programa, posjetioce očekuje koktel na kojem će moći da uživaju u džez muzici Katarine Cvijović i Kapital benda u beranskom pabu “Štab”.

Ulaz za cjelokupan program festivala je slobodan.

Bonus video: