Otvorena izložba fotografija „Testament“ Peđe Đonovića

Đonović je bio član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore. Nakon njegove smrti majka Sonja Đonović je njegovu kolekciju fotografija poklonila Narodnom muzeju Crne Gore
458 pregleda 0 komentar(a)
Testament, Foto: Studio Petrović
Testament, Foto: Studio Petrović
Ažurirano: 19.07.2019. 17:42h

U Dvorcu kralja Nikole otvorena je druga izložba likovnog programa 32. „Barskog ljetopisa“ u sklopu koje su pod imenom „Testament“ izložene 22 dvije fotografije pokojnog cetinjskog fotografa Peđe Đonovića. Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Slobodan Vušurović.

"Tragajući za tajanstvenim smislom egzistencije, Peđa Đonović je moguće odgovore iskazao kroz medij fotografije. .„Testamenta“ se može sagledati u rasponu raspoloživih religioznih tumačenja – od jajeta kao osnovnog nukleusa života pa do njegovih vaskrsenjskih znamenja. Jaje je i i glavni nosilac naracije u kome je skoncentrisana sva snaga i simbolika iskaza, i kroz čije će se formalne i kompozicione varijetete prenositi ideja spasenja", rekao je Vušurović.

Rani odlazak Peđe Đonovića-prije 16 godina- prekinuo je i ostavio nepotpunim biblijski ciklus fotografija, ali i ova 22 rada svjedoče o izuzetnoj snazi njegovog likovnog rukopisa. Đonović za života zapisao da fotografiju doživljava kao način bilježenja prolaznosti vremena i vid umjetnosti koji mu omogućava izražavanje unutrašnjih osjećanja i ideja.

Đonović je bio član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore. Nakon njegove smrti majka Sonja Đonović je njegovu kolekciju fotografija poklonila Narodnom muzeju Crne Gore.

Izložba je za posjetioce otvorena do prvog avgusta.

U okviru Pratećeg programa Ljetopisa, na Šetalištu kralja Nikole sinoć je izveden performans studenata glume na beogradskom Fakultetu dramskih i filmskih umetnosti, pod nazivom “San letnje noći”. Igrali su studenti treće godine glume iz klase prof. Ljiljane Blagojević i Nikoline Bogdanović- Jelena Popović, Marta Mikić, Aleksandra Milisavljević, Tamara Milojković, Dejana Radaković, Luka Pavlović i Nemanja Stanković.

Bonus video: