UMJETNIČKA KOLONIJA

"Sve boje Crne Gore" u Šavniku

Učesnici manifestacije imaće priliku i da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim znamenitostima šavničkog kraja – vodopadom Crnjak, kanjonom Nevidio i manastirom Bijela
651 pregleda 0 komentar(a)
Najava za događaj
Najava za događaj

U ponedjeljak u Šavniku počinje petodnevna međunarodna umjetnička kolonija „Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama II“, koju organizuje JU Muzeji i galerije Nikšić u saradnji sa šavničkim Centrom za kulturu.

Ovogodišnji učesnici manifestacije su institucije i renomirani umjetnici, istraživači, profesori i studenti sa fakulteta i umjetničkih akademija iz Italije, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore. Pored umjetničkih radionica biće održana i predavanja pa će prof. Andrijana Popović, iz multimedijalnog centra „Kubo“ iz Barija, govoriti na temu „Identitet i inovacija: dizajn budućnosti“, dr sci. Ana Sutlović, sa Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba, o tehnološkom procesu bojenja biljnim bojama, dr Nada Bubanja, iz Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, će u sklopu “Čajanke” pričati o crnogorskom ljekovitom bilju i organizovati degustacija čajeva, dok će Jelene Glušica Nikolić održati predavanje o prirodnoj kozmetici na bazi crnogorskog ljekovitog bilja.

Učesnici manifestacije imaće priliku i da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim znamenitostima šavničkog kraja – vodopadom Crnjak, kanjonom Nevidio i manastirom Bijela.

„Svi koji dođu naučiće mnogo zanimljivih stvari družeći se sa ljudima od struke, nauke i umjetnosti u divnom ambijentu, Šavniku, gradu na tri rijeke. Bojenje vune biljnim bojama, suvo i mokro filcanje, predenje, pletenje , tkanje, vez...sve u vezi tekstila”, poručila je direktorica Muzeja i galerija, mr Jelena Đukanović.

Kolonija u Šavniku traje od 22. do 26.jula.

Preporučujemo za Vas