Muzičke priče Borisa Kraljevića za kraj Međunarodnog festivala “Dani muzike”

U planu je niz koncerata Kraljevića u Aziji, ali i u drugim dijelovima svijeta, sa novim repertoarom
475 pregleda 0 komentar(a)
Boris Kraljević na sceni, Foto: Zvezdana Kujović
Boris Kraljević na sceni, Foto: Zvezdana Kujović

Koncertom pijaniste Borisa Kraljevića,u subotu veče u pred punom Dvoramom Park, završen 36. Međunarodni festival Dani muzike. Kraljević čiji su koncerti u rodnom Herceg Novom muzički događaj koji se sa nestrpljenjem čeka kao “čarolija vrhunskog muzicirtanja”, ove godine publici se predstavio solo resitalom I izveo Četiri Empromptija, D899 (Op 90) I Sonatu u A Duru, D 959 Franca Šuberta.

U deset festivalski dana održano je šest koncerata, a publika je uživala u znalačkom I nadahnutom izvođenju djela klasične muzike.

“Svakog ljeta već 16 godina, Boris Kraljević, umjetnički direktor festivala Dani muzike, za svoj rodni grad komponuje novu muzičku priču, čija polifonijska struktura, zbog brižljivog odabira repertoara i izvođača uvijek zvuči harmonično. Njegove muzičke priče su posvećene Herceg Novom, ali su one ujedno i hercegnovske internacionalne i kosmičke, kazala je Gordana Krcunović Porobić, direktorica JUK Herg Fest, izvršnog producenta manifetacije.

Umjetnički direktor festivala maestro Boris Kraljević je kazao da su Dani muzike ispunili svrhu jer su okupili poklonike umjetničke muzike, posebno mlade.

“Presrećan sam što smo ove godine imali odličnu posjetu i divnu atmosferu na svim koncertima, a posebno raduje, što je na koncertima bilo mnogo mladih ljudi, više nego ikada. Rezultat je to I vrhunskih I umjetnički ubjedljivih interpretacija”, uvjeren je Kraljević. Kazao je da razmišlja da na festivalu ponovo, jedan segment bude posvećen nastupu mladih umjetnika- nekada je to bio Podijum mladih.

Kraljević je istakao i početak saradnje sa turskim Kulturnim cenrom “Yunus Emre” iz Podgorice i nastupom kvarteteta “ Hrizanetem”, sa repertoarom koji je zajednički dogovoren.

“Turska je zemlja sa izuzetno bogatom kulturom i istorijom, i nadama se da će ova saradnja da traje, kazao je Kraljević.

Zadovoljan je obnovljenom saradnjom sa hercegnovskom muzičkom školom.

Poslije kraćeg odmora , Kraljević se vraća u Singapur gdje predaje i živi, i odmah slijedi održavanje master klasa u Indoneziji, Vijetnamu i Tajlandu.

U planu je niz koncerata u Aziji, ali i u drugim dijelovima svijeta, sa novim repertoarom.

Bonus video: