Antiratna bajka u magičnom prostoru uvale Pecka

Publika će nakon tri noći uzastopnog igranja ove nedjelje, “Mediterano” na plaži Pecka ponovno moći da pogleda i tokom avgusta
723 pregleda 0 komentar(a)
Sa izvođenja predstave, Foto: Siniša Luković
Sa izvođenja predstave, Foto: Siniša Luković

Plaža Pecka (Velja Spila) na poluostrvu Luštica bila je sinoć nevjerovatno dobra scena za obnovljenu predstavu “Mediterano” - prvu ambijentalnu predstavu izvedenu u Crnoj Gori nakon višegodišnje pauze.

More, pijesak, stijene i izolovanost jedne od najljepših plaža i uvala u zalivu Trašte, izvanredno su pod svjetlošću zvijezda i mjesečine, dočarali romantično malo grčko ostrvo u Egeju u kome se odigrava storija “Mediterana”, a koji je zapravo, pozorišna verzija čuvenog istoimenog italijanskog filma što ga je napravio autorski tandem Enco Monteleone (tekst) i Gabriele Salvatores (režija).

Sjajna, stalno komična a na momente izuzetno emotivna antiratna priča o doživljajima grupe italijanskih vojnika - okupatora koji su se 1941. iskrcali na ostrvo u Grčkoj i onda se u naredne tri godine, bukvalno odsječeni od svijeta, stopili sa lokalnim stanovništvom i opijajućim njegovim lagodnim mediteranskim načinom života, sjajno je funkcionisala u nesvakidašnjem ambijentu Pecke. Reditelj Erol Kadić neke od scena iz originalne predstave koja je premijeru imala 2011., prilagodio je bajkovitom ambijentu u kojem se desio rimejk “Mediterana”, maksimalno iskoristivši neslućene kreativne mogućnosti koje mu je dala prirodna ljepota uvale Velja Spila. Glumačka ekipa u kojoj su Mladen Nelević, Feđa Stojanović, Tanja Bošković, Omar Bajramspahić, Nenad Ćirić, Andrea Mugoša, Goran Slavić, Stevan Radusinović, Slaviša Grubiša i Emir Ćatović, uspostavila je vrlo prisan odnos sa publikom koja je oduševljenim višeminutnim aplauzom i ovacijama, pozdravila aktere predstave na njenom kraju.

Posebno upečatljivo svoju ulogu strogog, pomalo histeričnog i ratovanju i dužnosti predanog narednika Lorusa koji se postepeno “lomi i topi” pred omamljujućom prirodom mediteranske žvotne filozofije da su svi ljudi međusobnko bliski i da “sadržajno čekanje” kombinovano sa neuobičajenim životnim potezima poput nedozvoljene kretnje topa u šahu dijagonalno, čini esenciju zdravog i ispunjenog života čovjeka, odigrao je sjajni Mladen Nelević. Sasvim novu energiju u odnosu na staru verziju predstave unijela je odlična Andrea Mugoša u ulozi mjesne prostitutke Vasilise, a Feđa Stojanović je u roli seoskog popa (filozofa/manipulatora/profete) više nego dostojno zamijenio legendarnog pokojnog Đuzu Stojikovića koji je igrao u originalnom “Mediteranu”.

"Publika je bila sjajna, bilo je potresnih scena koje publika prati u tišini i u tom trenutku se osjeti kontakt glumaca i gledalaca, kao što se desilo noćas. Oko nas more, stijene i to daje više i maksimalno sam se trudio da iskoristim prirodu, ali da se u tome ne pretjera. Mislim da smo na najbolji način ambijentalno predstavu prilagodili plaži/pozornici čija je scenografija pijesak, more, zvijezde i ljubav. Tekst predstave je jedna najljepša antiratna priča koja u sebi nosi veselje, tugu, ali prije svega, ono što se valja sa pijeska prema publici je ljubav.”- kazao je reditelj predstave Erol Kadić.

Pravi mali tehnički i organizacioni produkcijski poduhvat izveo je Centar za kulturu Tivat koji je predstavu inscenirao u pustoj uvali, na oko dva kilometra od najbližeg naseljenog mjesta. Ipak, sve – počev od dešavanja na sceni do impozantnog koktela na pijesku na pjeni od mora priređenog poslije predstave, besprekorno je funkcionisalo.

“Ovo je bio veliki rizik, bilo je dosta i nevjerice, ali magično mjesto kakvo je Pecka zaslužuje ovo, a i tema je vezana za more pa je prosto bilo i logično da se nekako sretnu. I to je divno što se desilo. I još jedna stvar koja je jako lijepa je i to što se, uz Brione, i kod nas u prostoru dešava pozorište. Zbog toga sam, između ostalog, i ponosan, a da smo uspjeli pokazao je aplauz i potvrdio da se predstava dopala publici koja ju je i ranije voljela i dobro je što smo je vratili na repertoar.“ – ocijenio je direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.

Publika će nakon tri noći uzastopnog igranja ove nedjelje, “Mediterano” na plaži Pecka ponovno moći da pogleda i tokom avgusta.

Bonus video: