Profesori barske Muzičke škole održali koncert na platou Dvorca kralja Nikole

Novak i Vukazić izveli "Le Grand Tango" Astora Pjacole, "Kol Nidrei" Maksa Bruha, "Sonatu u A molu" Edvarda Griga, "Ljubavne jade" Frica Krajzlera, "Čardaš" Vitorija Montija i čuvenu napolitansku "Povratak u Sorento"
487 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta Ane Vukazić i Igora Novaka, Foto: Radomir Petrić
Sa koncerta Ane Vukazić i Igora Novaka, Foto: Radomir Petrić

Muzički program 32. Barskog ljetopisa posvećen crnogorskoj muzičkoj sceni nastavljen je koncertom violončeliste Igora Novaka i pijanistkinje Ane Vukazić.

Ovo dvoje profesora barske Muzičke škole pred oko 250 gledalaca na platou ispred Dvorca kralja Nikole izveli su "Le Grand Tango" Astora Pjacole, "Kol Nidrei" Maksa Bruha, "Sonatu u A molu" Edvarda Griga, "Ljubavne jade" Frica Krajzlera, "Čardaš" Vitorija Montija i čuvenu napolitansku "Povratak u Sorento".

Igor Novak (30) je violončelo počeo da svira sa osam godina, u Muzičkoj školi "Petar II Petrović Njegoš" u Baru u klasi tadašnjeg profesora muzičkog konzervatorijuma Kijev Georgija Sotničuka. Srednju školu je pohađao kod profesora Mladena Popovića u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici, i u Novom Sadu u školu "Isidor Bajić" u klasu profesora Imrea Kalmana.

Akademske studije završio je na Cetinju u klasi profesora Igora Perazića, a kasnije profesora Dmitrija Prokofieva. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih svjetskih solista Viktora Uzura iz SAD, Davida Gregorijana iz Njemačke, Stanislava Apolina, Dragana Đorđevića i Ksenije Janković iz Srbije, Aleksandra Rudina iz Rusije...

Novak, koji radi i kao profesor violončela u Herceg Novom, nastupao je kao član orkestra "Bridges for the future – Youth Symphony Orchestra" u Bernu u fondaciji YehudiMenuhin, kao solista orkestra Muzičke akademije na Cetinju gdje je bio i bio vođa dionica, a svirao je i resitale i nastupao sa kamernim sastavima u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Srbiji, BiH.

Od 2017. godine intenzivno nastupa i sarađuje sa pijanistkinjom Lindom Poznanović i djeluje kao reprezent klasične muzike.

Ana Vukazić (34) u Baru je završila Muzičku školu "Petar II Petrović Njegoš", srednje muzičko obrazovanje stekla je u Kotoru u klasi prof. Jelke Filipović.

Diplomirala je studije klavira na Fakultetu umjetnosti u Prištini sa privremenim sjedištem u Zvečanu u klasi mr Aleksandre Trajković sa ocjenom 10, a proglašena je i za studenta generacije.

Specijalističke studije je završila na Fakultetu umjetnosti u Beogradu u klasi mr Tijane Humo.

Tokom studija je ostvarila veći broj nastupa kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava, i održala tri veoma zapažena solistička koncerta u Galeriji Fakulteta umhetnosti u Zvečanu 2007, 2008. i 2009.

Kao klavirski saradnik učestvovala je na raznim kulturno-umjetničkim manifestacijama u Crnoj Gori i van nje, uključujući i u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i Prešernovom pozorištu u Kranju.

Do sada je ostvarila i veliki broj solističkih koncerata, među kojima i na Barskom ljetopisu 2013, u "Artget" galeriji u Beogradu, Zetskom domu na Cetinju , te u Čikagu na poziv Koledža Veton 2017.

Od 2009. radi kao profesorica klavira i korepeticije u Školi za osnovno muzičko obrazovanje "Petar II Petrović Njegoš" u Baru, i kao pedagog sa svojim učenicima osvojila je preko 30 nagrada na raznim pijanističkim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji i Francuskoj.

Bonus video: