Potencijal je tu, nedostaje podrška

Raspisan drugi konkurs za Nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2019.
1379 pregleda 0 komentar(a)
Žiri i finalisti nagrade Milčik 2017., Foto: ISU
Žiri i finalisti nagrade Milčik 2017., Foto: ISU

Institut za savremenu umjetnost Crne Gore raspisao je drugi javni konkurs za Nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2019. za umjetnice i umjetnike iz Crne Gore do 40 godina. Rok za podnošenje prijava je 15. septembar u podne, dok će finalisti biti objavljeni prvog oktobra, a šestog decembra će biti proglašena dobitnica ili dobitnik Nagrade Milčik 2019.

“Nagrada podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, u Sjedinjenim Američkim Državama, u prostoru organizacije Residency Unlimited (www.residencyunlimited.org), a troškovi puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije su pokriveni u potpunosti. Nagrada se organizuje u saradnji sa Residency Unlimited iz New York-a i podržala ju je “The Trust for Mutual Understanding New York”. Umjetnici se na konkurs mogu prijaviti samostalno, ili ih mogu prijaviti institucije ili pojedinci. Nagrada nije namijenjena za primijenjenu umjetnost, dizajn, pozorište, ples i film”, poručuju organizatori.

Ovim povodom, predstavnice ISU Natalija Vujošević i Lenka Đorojević govore za “Vijesti” kako bi svim zainteresovanima objasnile kakva nagrada je u pitanju.

Kako i sa kojim ciljem je uspostavljena nagrada Milčik?

Djelovanje ​Instituta za savremenu umjetnost - ISU ​temelji se na koncipiranju društveno odgovornih načina produkcije i diseminacije znanja kroz projekte koji otvaraju prostor za kvalitetnije pozicioniranje savremenih umjetničkih praksi u Crnoj Gori.

Zato je glavni cilj osnivanja nagrade ​Milčik i proširivanja međunarodne mreže nagrada ​YVAA (Young Visual Artist Awards) na Crnu Goru 2017. godine, pružanje podrške vizuelnim umjenicama i umjetnicima, kao i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni.

Nagrada ​Milčik nosi ime po poznatom radu istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, a osnovana je u saradnji sa “R​esidency Unlimited” i “​Trust for Mutual Understanding” iz Njujorka, koji su partneri i ostalim članovima mreže ​YVAA​.

Živimo i stvaramo u društvu često promjenjive kulturne politike i trome infrastrukture svijeta umjetnosti. Patimo od nedostatka konstruktivne institucionalne podrške za razvoj savremene umjetnosti i poboljšanje pozicije mladih umjetnica/ka.

Zato je projekat nagrade osmišljen tako da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu na lokalnom nivou i između zemalja koje su već u programu međunarodne priznate mreže ​YVAA​.

U premijernom izdanju nagrade već smo pokazali da se uz pomoć znanja i dobre namjere, a skromnim sredstvima može dobiti odličan rezultat. Možemo sa radošću konstatovati da je izložba finalista prvog izdanja ​Milčik nagrade pokazala da se u Crnoj Gori, uz adekvatnu stručnu podršku i brigu, mogu odnjegovati kvalitetne umjetnice/ci čiji rad može biti prepoznat u internacionalnom umjetničkom prostoru. Dakle, potencijal je tu, sistem profesionalne podrške je ono što nedostaje.

S obzirom na to da se nagrada dodjeljuje bijenalno, odnosno svake druge godine, da li su uvedene neke novine u odnosu na prvo izdanje?

Novo je to da se drugo izdanje nagrade ​Milčik seli u Podgoricu, u prostore Fondacije Petrović Njegoš​, koja je naš partner u realizaciji ovog izdanja nagrade. Ova promjena je dio politike ​ISU​, planiramo svako novo izdanje nagrade realizovati u drugom gradu, sa novim partnerom. Na ovaj način nastojimo da doprinesemo mobilnosti savremene umjetnosti i širenju mreže publike koja je prati.

Vjerujemo da je ovakav model djelovanja bitan za razvoj, formiranje i unapređivanje postojećeg okvira za širenje i unapređivanje alternativnih modela razvoja kulturno-umjetničke produkcije. Pored izložbe finalista i ceremonije proglašenja dobitnice/ka Nagrade Milčik 2019, može se naravno očekivati i uzbudljiv prateći program predavanja i radionica sa našim gostima.

Na koji način je nagrada bitna za afirmaciju umjetnika i koji je njen status, kako u Crnoj Gori, tako i šire?

YVAA je internacionalni program nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke zemalja iz centralne i jugoistočne Evrope čiji je istorijat počeo 1990. godine kada su osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo Wendy W. Leuers, tadašnji predsjednik Čehoslovačke ​Vaclav Havel i grupa umjetnika disidenata, uspostavili nagradu “Jindrich Chalupecky” kako bi se prepoznala umjetnička izvrsnost vizuelnih umjetnika mlađih od 35 godina i pružila im se prilika za iskustvo boravka u SAD.

Program nagrade za mlade vizuelne umjetnice/ke ​YVAA je uspostavljen tokom nekoliko godina kroz međunarodnu mrežu sličnih nagrada, uz podršku američke fondacije ​Trust for Mutual Understanding​. ​Mreža ​YVAA danas ima 11 članica: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora.

Zbog svog dugog i kvalitetnog postojanja, ovaj nagradni projekat je poznat i priznat kako regionalno tako i međunarodno, a u svim zem​ljama članicama mreže ​YVAA predstavlja putokaz za razvoj mladih umjetnica/ka, čiji su laureati danas znana imena evropske i regionalne umjetničke scene.

ISU i Nagrada ​MIlčik su najmlađi članovi ove mreže, i uvjereni smo da su uspješno izvedeno prvo izdanje nagrade i dvomjesečni boravak Siniše Radulovića - prvog laureata Nagrade ​Milčik u njujorškom ​Residency Unlimited​, otvorili novo poglavlje u načinu povezivanja i komunikacije sa međunarodnom i regionalnom scenom profesionalne umjetnosti.

U Crnoj Gori ova nagrada predstavlja podstrek i poruku umjetnicama/ima koji stasavaju na konzervativnom obrazovanju, pasivnoj sceni bez ozbiljnih programa i kritičkih osvrta, da je moguće ostvariti komunikaciju sa svijetom profesionalne umjetnosti, i da postoji neko koga to zanima, i ko o tome nastoji da brine.

Kome je nagrada prvenstveno namijenjena i šta ona omogućava?

​Nagrada ​Mičik ​je namijenjena savremenim vizuelnim umjetnicama/cima do 40 godina starosti i ​podrazumijeva: dvomjesečni rezidencijalni boravak u New York-u, USA u prostoru organizacije ​Residency Unlimited​, pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka u aprilu i maju 2020. godine, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije. Program ​Residency Unlimited je koncipiran kroz organizaciju niza sedmičnih studijskih posjeta i predstavljanja portfolia umjetnika profesionalcima iz N.Y. i šire SAD, studijske izlete i pomoć umjetnici/ku tokom boravka u N.Y.

Namjena studijskog boravka u ​RU je konstruktivan kritički osvrt na partikularnu umjetničku praksu i ostvarivanje međunarodnih i regionalnih kontakata te mogućnosti za buduće projekte. Na kraju rezidencije organizuje se i javno vođeno predavanje/razgovor sa umjetnicom/kom, koji su u programu ​YVAA ​istovremeno na studijskom boravku u Residency Unlimited.

Ko će ove godine biti u žiriju?

Baza žirija od dva člana ima dva mandata, tako da su u žiriju još ovaj put crnogorska istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović i slovenački umjetnik Miran Mohar (IRWIN/NSK), pridružiće im se pobjednik prve edicije Nagrade ​Milčik Siniša Radulović - što će biti i praksa svih budućih nagrada, kao članica žirija iz SAD, dolazi nam Eriola Pira, kuratorka ​Vera List Centra za Umjetnost i Politiku, iz New York-a.

Kako ste zadovoljni organizacijom prvom izdanja nagrade, podrškom koju ste imali, reakcijama?

Srećni smo da je već prvo izdanje nagrade naišlo na određeno prepoznavanje i podršku, kako institucija tako i pojedinaca. Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, prijatelj projekta, dodijelio je dobitniku nagrade stipendiju, a nekoliko divnih mladih inžinjera, sad već i kolekcionara, podržali su projekat otkupom primjerka iz serije rada ​Milčik​. Projekat su donacijama podržale kompanije Elektroprivreda CG, te Sienersys i Vapor iz Podgorice.

U saradnji sa Narodnim muzejom na Cetinju organizovana je izložba finalista nagrade, a nagrađeni umjetnik Siniša Radulović čiju su rezidenciju i sve troškove boravka u Njujorku pokrili ​Residency Unlimited ​i ​Trust for Mutual Understanding​, po povratku sa rezidencije imao je samostalnu izložbu u UG “Miodrag Dado Đurić na Cetinju, koju je kurirala Ana Ivanović, kustostkinja Umjetničkog muzeja.

Da li imate neka očekivanja od ovogodišnjeg konkursa ili planove za dalje?

Nastavak i proširenje ovog projekta kroz dalje upoznavanje praksi i iskustava regiona, omogućiće razmjenu sadržaja i znanja, kao i podsticanje razvoja i pozicioniranja crnogorskih umjetnika u regionu i internacionalno. ​Nadamo se da će se u cilju poboljšanja uslova na polju kulturno-umjetničke produkcije, sistemski početi tretirati problemi autorskih honorara za umjetnice/ke, prilika za finansiranje produkcije novih radova, nedostatak radnih prostora i stipendiranih umjetničkih istraživanja.

Zato će I​SU i u drugom izdanju Nagrade Milčik ​istrajavati na putu ostvarivanja temeljnih ciljeva projekta, a to su poboljšanje statusa mladih umjetnica/ka, podizanje profesionalnog nivoa djelovanja na kulturnoj sceni Crne Gore, povećanje vidljivosti crnogorskih umjetnica/ka i institucija na regionalnoj i međunarodnoj sceni

Detalji konkursa

Prijava za konkurs Nagrade Milčik Young Visual Artist Award 2019 mora sadržati: lične podatke (ime, prezime, adresa, telefon, e-mail), kratku profesionalnu biografiju (na crnogorskom i engleskom jeziku) sa obaveznom godinom rođenja, izjavu kandidata koja predstavlja uvod u rad i sadrži osnovne ideje umjetničkog interesovanja, odnosno pismo preporuke predlagača do jedne stranice (na crnogorskom i engleskom jeziku).

Treba dostaviti i portfolio sa prezentacijom do 10 radova ne starijih od dvije godine. U portofoliu treba da se nađu i podaci o radovima: ime, godina, tehnika i dimenzije rada, gdje je djelo bilo izlagano i kratak opis rada. Ne prilažu se originalni radovi, a fotografije koje dokumentuju radove moraju biti dobrog kvaliteta.

Dokumentaciju je potrebno poslati u elektronskom obliku na e-mail: milcik@ica-me.org.

Umjetnici se na konkurs mogu prijaviti samostalno, a mogu ih prijaviti institucije ili pojedinci. Nagrada nije namijenjena za primijenjenu umjetnost, dizajn, pozorište, ples i film, već pojedincima i umjetničkim parovima. U slučaju umjetničkog para, kandidati su dužni da dodatna sredstva sami obezbijede, poručuju iz ISU.

Od kandidata se zahtijeva da profesionalno djeluju u periodu od 3 do 5 godina (po zaključku školovanja) i da imaju aktivnu izlagačku djelatnost, da su učestvovali na više grupnih ili samostalnih izložbi.

Ukoliko prijava sadrži video radove, njih je potrebno postaviti na vimeo ili you tube kanal, u maksimalnom trajanju od 10 minuta, te u prijavi navesti dostupan link. Tražena dokumenta i portfolio treba predati uPDF formi, po mogućnosti sve u jednom dokumentu, ne većem od 5 megabajta.

Prijavljeni kandidati mogu biti državljani Crne Gore ili strani državljani koji stvaraju u Crnoj Gori. Umjetnice/ci koji nijesu državljani Crne Gore ili koji nemaju stalno mjesto prebivališta u Crnoj Gori, treba da bidu priznati za njihov doprinos u razvijanju umjetničke scene u Crnoj Gori. Bitno je da dobro govore engleski jezik, a žiri će obaviti intervju sa finalistima dijelom i na engleskom.

Dobitnica ili dobitnik nagrade je obavezan da u izabranom terminu otputuje i boravi u SAD i da po povratku napravi samostalno predstavljanje u dogovorenoj galeriji. April i maj 2020. godine su određeni termini za nagrađenu umjetnicu ili umjetnika iz Crne Gore.

Bonus video: