Dva sata "pletenica" i kola u modernim aranžmanima za publiku u Baru

Trpčeski je rekao da je koncert na Ljetopisu bio crnogorska premijera njegovog projekta, te da se nada se da će publika imati prilike da ih čuje i u drugim našim gradovima
682 pregleda 0 komentar(a)
Makedonissimo, Foto: Studio Petović
Makedonissimo, Foto: Studio Petović

Pred nekoliko stotina gledalaca, sinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole održan koncert „Makedonissimo“ koji je izveo kvintet čuvenog sjevernomakedonskog pijaniste Simona Trpčeskog (40).

Više od dva sata Trpčeski-klavir i harmonika, violinista Aleksandar Krapovski, čelista Aleksandar Somov, Hidan Mamudov -klarinet, saksofon i kavali i Vlatko Nušev-udaraljke izvodili su „Pletenice“- tradicionalne narodne pjesme i kola u modrnim aranžmanima kompozitora Pande Šahova koji sa Trpčeskim potpisuje projekat „Makedonissimo“, i koji je specijalno za kamerni sastav obradio izabrane etno melodije.

U prethodne dvije godine, koliko traje projekat, prvi „Makedonissimo“ koncert je bio u Njemačkoj, potom u Londonu, Amsterdamu, Poljskoj i Francuskoj, a prije Bara, posljednji koncert je bio u Beogradu.

Slijedi nastup u Rumuniji. Trpčeski je rekao da je koncert na Ljetopisu bio crnogorska premijera njegovog projekta, te da se nada se da će publika imati prilike da ih čuje i u drugim našim gradovima.

Trpčeski (40) je diplomac Muzičke škole u Skoplju u klasi profesora Borisa Romanova. Nastupao je kao pijanista sa najznačajnijim svjetskim orkestrima-Kraljevski koncertni orkestar, Ruski nacionalni orkestar, NDR Elbphilharmonie Orchestre, VDR Sinfonieorchester, Helsinški filharmonijski orkestar, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Orchestra National de France, Real Filharmonia de Galicia, New York i Los Angeles Philharmonics, Nova japanska filharmonija, Kineska filharmonija i Melburnski simfonijski orkestar.

Redovno izvodi solističke recitale u Njujorku, Londonu, Parizu, Minhenu, Pragu i Tokiju , kao i kamernu muziku na festivalima „Verbier“, „Aspen muzički festival“, Međunarodni festival u Bergenu, „Baltičko more“ i „BBC Proms“. Uz posebnu podršku „KulturOp“ – vodeće sjevernomakedonske kulturne i umjetničke organizacije, Trpčeski je posvećen pomaganju mlađim generacijama muzičara i njihovoj afirmaciji.

Bonus video: