Premijerno izvedena predstava "Balkan Boys": Komedija se vratila u pozorište

Ekipi momaka sa Balkana nije bilo dato da se ožene, rade i žive od svog rada tamo gdje su rođen
422 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Čuo se preksinoć u teatru na Cetinju iskren i glasan smijeh.

Tokom dva sata koliko traje nova predstava "Balkan boys", u pozorište se vratila komedija, onakva kakva treba da bude: postavljena uz žrtvu i trud, ona u koju je uložen ogroman talenat, koja vibrira i pokreće.

Publika je prepoznala i onu njenu tešku stranu - koja vuče razloge iz stvarnosti, tanano upletenu u odličan humor, emotivno naličje ove priče.

Zajedno sa međunarodnim timom glumaca, uspio je u svojoj namjeri reditelj Siniša Evtimov.

Sudeći po rekcijama publike, pošlo mu je za rukom, u tako zahtjevnom žanru, prevarena očekivanja, obesmišljene snove i odlazak iz svoje države, postaviti tako da se toj gorčini uspijemo slatko nasmijati.

„Svaka nova izvedba biće još bolja i veća, to je pozorište, momenat, kada imaš dobru konekciju sa publikom, onda se dese strašne stvari. Srećan sam, vidjeli smo kakve su reakcije publike kada smo imali progone, a na premijeri se samo potvrdilo sve u šta sam vjerovao zajedno sa svojom ekipom. Kada govorim o radu u Zetskom domu, to mogu činiti samo u superlativu. Ova predstava nastala je u okviru ADNICH projekta, a prošle godine radio je sa dijelom ove ekipe glumaca reditelj Diego de Brea. Ove godine riješili su da urade nešto drugačije, osobito za ovaj teatar koji ima svoju estetiku i orjentaciju. Teatar je ogledalo života, ono što ja hoću je da ispričam običnu priču, o običnom čovjeku. Ono što je teško gledamo na dnevniku svaki dan, ali teatar je tu da ispriča priču, ali i da uživamo u njemu“, kazao je nakon premijere Evtimov.

Ekipi momaka sa Balkana nije bilo dato da se ožene, rade i žive od svog rada tamo gdje su rođeni.

Kao rješenje im se jedino učinio logičnim odlazak u Austriju.

Život ih je doveo u noćni klub "Gazela", kod Madam Džuli. Rodila se tu ideja. Prateći lude snove, slijedeći nju - ideju, zajedno, uspjeli su isplivati. Najvažnije je bilo, čini se, pobijediti sebe.

Reditelj Siniša Evtimov uradio je i adaptaciju teksta i suočio karaktere sa njihovim slabostima i porazima. A oni: Atanas Atanasovski i Valentin - Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija), Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i: Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević i Lara Dragović (Crna Gora), spojeni u konceptu Art Geto, ubijedili su sve prisutne svojom glumom.

Predstava "Balkan boys" nastala je po motivima teksta “Ladies Night” Antony Mekkartena i Stivena Sinklera, kao i filmskog scenarija “The Full Monty” Stivena Bofoja, a reprizna izvođenja su na repertoaru 8. 9. i 10. avgusta.

Kostimograf u predstavi je Lina Leković, a inspicijent Nikola Tomić. Predstava

"Balkan boys" realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020, a bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana.

Bonus video: