Promocija knjige Milana Milanovića: Ekonomski biografski vremeplov-kalendar ekonomskih velikana

Autor je naglasio da ovaj svojevrsni vremeplov obuhvata dosadašnji razvoj ekonomske misli, iz različitih epoha, sve do vremena same pripreme djela
512 pregleda 0 komentar(a)
Promocija knjige, Foto: Gradska biblioteka i čitaonica
Promocija knjige, Foto: Gradska biblioteka i čitaonica

Knjiga “Ekonomski biografski vremeplov: kalendar ekonomskih velikana”, autora prof. dr Milana R. Milanovića, promovisana je u hercegnovskoj Gradskoj biblioteci. U publikaciji se nalazi 365 biografija poznatih srpskih, jugoslovenskih i svjetskih ekonomista i ekonomskih praktičara.

Autor je naglasio da ovaj svojevrsni vremeplov obuhvata dosadašnji razvoj ekonomske misli, iz različitih epoha, sve do vremena same pripreme djela. Kao početni pristup i kriterijum izbora, Milanović ističe princip da se obrađuju biografije samo onih ekonomista koji više nisu među živima.

“Sa aspekta vremenske dimenzije, ovo je zapravo biografski pomenik. U pogledu prostorne dimenzije, vremeplov obuhvata ekonomiste sa srpskih i eks-jugoslovenkih prostora, kao i sve druge koji su nesporno ostavili neizbirisv trag u razvoju ekonomske misli u svijetu, posebno na evropskim, ruskim i američkim prostorima, kazao je Milanović.

Milanović je govorio o nekoliko značajnih ličnosti iz Herceg Novog, Boke i Crne Gore informišući da vremeplov otvoren biografijom Žarka Bulajića , političkog radnika ali i teoretičara ekonomije socijalizma, premijera i profesora univerziteta koji je živio uHerceg Novom. U knjizi se nalaze i biografije Sava Starovića , osnivača “Jugooceanije”, Petra Nagiba Sinanovića osnivača “Oboda”, Milana Šljivića dugogodišnjeg gradonačelnika Aleksandrovca, Dimitrija Konjovića srpskog industrijalca, pilota, pomorskog oficira, osnivača fabrike IKARUS, ekonomskog stvaraoca koji je bio komandant austougarskih hidrobaza na Jadranu sa komandnim sektorom u Kumboru. Nezaobilazna je i biografija Laza M. Kostića rođenog u Grblju, koji je napisao brojne publicističke radove iz oblasti nacionalne istorije i ekonomske politike. Iz Boke su u ovom vremeplovu svoje mjesto zasluženo dobili i Vuk Vrčević , Lazar Tomanović, Petar Šerović, Savo Nakićenović, istakao je Milanović.

Milan Milanović je univerzitetski profesor ekonomije, naučni savjetnik, do sada je objavio dvadesetak istoriografskih knjiga, ekonomskih monografija i udžbenika, između ostalih naslove: „Krsne sla­sleve i prezimena u sjevero­zapadnoj Boki i Južnoj Hercegovini”, „Bajkove Kruševice: socio­demografska istraživanja”, „Kruševički rodoslovi” , „Jedan stari hercegovačko-bokeljski pogranički spor” kao i “Stara Hercegovina – ekonomsko-socijalni pojmovnik”…

Bonus video: