Bravurozna poema ljubavi za pamćenje

Veliki maestro očarao je publiku programom pod naslovom „Poema ljubavi“, u kojem je u pratnji pijaniste Oleksija Molčanova bravurozno izveo djela „Le Trille du diable“ Đuzepa Tartinija, „Poema“,op.25 Ernesta Šosona, i Sonata op.100, A-Dur Johanesa Bramsa
308 pregleda 0 komentar(a)
Vadim Tsibulevski, Foto: Grad teatar
Vadim Tsibulevski, Foto: Grad teatar

Jedan od umjetničkih događaja ovogodišnjeg Grada teatra bio je i koncert slavnog virtuoza, violiniste Vadima Tsibulevskog, koji je u crkvi Santa Marija priredio muzički praznik.

Veliki maestro očarao je publiku programom pod naslovom „Poema ljubavi“, u kojem je u pratnji pijaniste Oleksija Molčanova bravurozno izveo djela „Le Trille du diable“ Đuzepa Tartinija, „Poema“,op.25 Ernesta Šosona, i Sonata op.100, A-Dur Johanesa Bramsa.

Tsibulevski, koji je na scenu klasične muzike stigao kao azerbejdžanski vunderkind (sviranje violine započeo je sa četiri godine, sa sedam je upisao specijalnu muzičku školu Baku, a u desetoj je već krenuo sa osvajanjem nagrada na velikim državnim i međunarodnim takmičenjima), gradio je karijeru u Moskvi, a potom u Izraelu, gdje se preselio 1990.

Tu je nastupao sa čuvenim Šlomom Mincom u Izraelskom Kamernom orkestru, a od 1996, kao koncert-majstor, Tsibulevski se pridružio “I Fiamminghi” Belgijskom Kamernom orkestru. Od tada, veliki virtuoz violine, kao koncert-majstor, svira sa raznim orkestrima širom Holandije, Belgije, Njemačke (orkestar “Royal Concertgebouw”, Filrhamonijski orkestar Brisela, Simfonijski orkestar “La Monnaie”, “Royal Flemish Philharmonic”, “Residence Orchestra Den Haag”, “WDR” simfonijski orkestar Kelna...), učestvuje na koncertima kao solista i kamerni muzičar širom svijeta, a od 2001. je iprvi koncert-majstor u Filharmonijskom orkestru Holandije.

Za prvo predstavljanje na Gradu teatru, kako je izjavio poslije koncerta i ovacija kojima je ispraćen od budvanske publike, izabrao je pogram primjeren romantičnom duhu Mediterana, i svih onih uzbudljivih, nostalgičnih i toplih emocija koje nosi taj ambijent.

“Došao sam na vaš festival po preporuci dobrog prijatelja, kolege, velikog virtuoza na violini Mihaela Bereznjickog, koji živi i radi u Crnoj Gori. On mi je ispričao divne stvari o Gradu teatru, njegovoj kulturnoj tradiciji, gradu Budvi, ali i o vašoj zemlji. Drago mi je što sam tokom ovog kratkog boravka i sam mogao da steknem tako lijepe utiske”.

Prema riječima Tsibulevskog, on je za svoj nastup izabrao djela baš ove trojice kompozitora, Tartinija, Šosona i Bramsa, jer je želio da u sat vremena, što raznovrsnijim programom, omogući publici različitog muzičkog ukusa jedan uzbudljivi užitak.

“Ja sam od djetinjstva zaljubljen u violinu, njen zvuk ima dubinu čela, visine pikolo flaute, sve tonove ljudskog glasa, kao i svu snagu ljudskih emocija. U tome je, po meni, jedinstvena ljepota i magija ovog instrumenta. A ja sam samo njegov sluga, jer je Gvarnerijusova violina na kojoj sviram čuvena ‘Kornelijus Dolćeze’, koju sam dobio na poklon od holandske nacionalne fondacije. Imao sam sreće da ona danas bude u mojim rukama, i ja prema ovoj violini imam neku vrstu religiozne posvećenosti”, rekao je Tsibulevski.

Virtuoz koji nas je ovog ljeta oduševio svojim nastupom, i koji će sigurno ostati upamćen u antologijama Muzičkog programa Grada teatra, istakao je da je vrlo zadovoljan svojim gostovanjem.

“I za mene je bilo uzbudljivo što je publika u Budvi prepoznala i osjetila poruku koju sam želio da joj uputim programom koji sam izveo, i nadam se da ću se s njom u nekim budućim godinama opet sresti”, rekao je Vadim Tsibulevski

Bonus video: