Izložbom Ane Petrović završen likovni segment Barskog ljetopisa

Prateći festivalski program za djecu i mladie sinoć je na Šetalištu kralja Nikole zatvorio nastup „Alice in WonderBand“ u sastavu Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su izveli performans „RiKaTaKa, novi balkanski ritam“ na osnovu tradicionalne muzike Srbije i drugih balkanskih zemalja Balkana u novim aranžmanima
381 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Izložba Bar
Sa izložbe, Foto: Izložba Bar

U svim festivalskim segmentima ovogodišnjeg Barskog ljetopisa polako se stavlja tačka na i. Likovni program je sinoć u Dvorcu kralja Nikole okončala izložba primijenjene umjetnice i dizajnerke iz Beograda Ane Petrović - postavka "O čemu govorim kada govorim o ljubavi“ sastoji se ne samo od slika, već i majica, tašni i drugih predmeta sa prepoznatljivim Petrovićkinim ljubavnim motivima.

"Zadovoljstvo mi je što smo ovaj predivan dah života i ljubavi unijeli u prostor Dvorca kralja Nikole. U razgovoru mi je Ana otkrila da je roman Haruki Murakamija „O čemu govorim kada govorim o trčanju“ bio inspiracija da ovako nazove izložbu, a ja bih dodala da trčeći kroz život, za raznim izazovima koji se pred nas postavljaju, zaboravljamo možda na neke situacije male, obične, koje nam ispunjavaju život a koje su zapravo prikazane na slikama Ane Petrović. Ljubav i esencija ljubavi i radost življenja kojom odišu ove slike date u prvom planu u nekom egzekutivnom maniru naivnog slikarstva, zapravo nimalo nisu naivne već vrlo promišljaju život na jedan strastven, lijep, radostan, upečatljiv način", istakla je selektorka likovnog programa Ljetopisa dr Anastazija Miranović na otvaranju izložbe.

Petrović je diplomac beogradskog FPU na Odsjeku dizajn tekstila, a dizajnira i namještaj, tepihe, predmete za kuću, oslikava enterijer i eksterijer. Odlukom Emira Kusturice, bila je gradski umjetnik Mežavgrada, odgovorna za njegov ukupan vizuelni identitet, a od 2005. do 2007. bila je i direktor kompleksa Mećavnik.

Prateći festivalski program za djecu i mladie sinoć je na Šetalištu kralja Nikole zatvorio nastup „Alice in WonderBand“ u sastavu Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su izveli performans „RiKaTaKa, novi balkanski ritam“ na osnovu tradicionalne muzike Srbije i drugih balkanskih zemalja Balkana u novim aranžmanima.

"Mi volimo balkansku muziku i „world music“, volimo da istražujemo, pa samim tim volimo različite žanrove. Pošto želimo da putujemo Balkanom, odlučili smo da prvo putujemo umjetnički i muzički sa idejom da ćemo nastaviti da putujemo u iste te zemlje - Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu, Bugarsku, Rumuniju, sa ovim performansom tj. koncertom. Performans je do sada izvođen na brojnim festivalima u Srbiji i Njemačkoj, reakcije publike su manje-više iste, jer muzika priča za sebe i ako se sluša srcem razumije se sve. Najljepša su publika ipak djeca, stvarno volim da nastupam za djecu, jer oni su toliko neposredni da, opet, ne morate ništa da objašnjavate", rekla je Ana Vrbaški.

„Alice in WonderBand“ je nastao 1998. na Fruškoj gori, jedini su u ovom dijelu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umjetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu vještinu tjelesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je tijelo ritmički instrument, edukovali su se kod svjetski poznatih tjelesnih perkusionista.

Ovogodišnja pozorišna selekcija „Ljetopisa“ , sa ukupno 13 predstava, od toga deset u takmičarskoj selekciji, biće zaokružena sjutra veče u Starom gradu gdje će biti odigrana predstava „Orkanski visovi“ , produkcija jubilarnog 30. Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ .

Režiju komada nastalog po motivima istoimenog slavnog romana Emili Bronte, potpisuje ugledna hrvatska rediteljka Dora Ruždjak Podolski, dramaturg je Stela Mišković, a uloge tumače Miloš Pejović, Ana Vučković, Katarina Krek, Dejan Ivanić, Branka Stanić, Emir Ćatović, Jelena Simić, Danilo Čelebić i Ognjen Raičević.

Bonus video: