"Zapisi o trajanju” umjetnika Sava Pavlovića

Retrospektivnom izložbom slika u Budvi obilježeno je 50 godina umjetnikovog stvaralaštva
826 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budva
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budva

Retrospektivna izložba slika „Zapisi o trajanju“umjetnika Sava Pavlovića, kojom je obilježeno 50 godina njegovog stvaralaštva, otvorena je preksinoć u Budvi. Organizatori su istakli da je zbog bogatog likovnog opusa umjetnika, izložba postavljena u svim izložbenim prostorima JU Muzeji i galerije Budve - Spomen domu „Crvena komuna“, Spomen domu „Reževići“, Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ i Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“.

Izložbu je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, zvanično otvorio mr Marin Ivanović, istoričar umjetnosti iz Dubrovnika, a prisutne je pozdravila i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković.

„Ovom velikom retrospektivnom izložbom obuhvatili smo sve naše galerijske prostore od Petrovca, preko Reževića, do Budve, u okviru kojih smo imali želju da hronološki i kroz cikluse, predstavimo presjek rijetko plodonosnog Savovog umjetničkog stvaralaštva i na najbolji način najavimo skoro izdanje reprezentativne monografije koju ćemo, nadamo se, predstaviti u okviru ovogodišnjih Dana opštine“, kazala je Đurašković.

Državna sekretarka Ministarstva kulture Crne Gore, Sandra Đurbuzović istakla je da je “dosadašnje djelovanje Sava Pavlovića ostavilo autentičan trag na crnogorskom kulturnom prostoru, ali i šire”.

“Sa sigurnošću možemo reći da je za 50 godina stvaranja i pedagoškog rada autor afirmativno uticao na kretanja i razvoj likovne scene kod nas. Njegovo djelo je dalo doprinos kreiranju i promociji visokih umjetničkih dometa Crne Gore, o čemu najbolje svjedoči i ova postavka. Mediteranski imaginarijum Sava Pavlovića, materijalizovan znalačkim postupkom, plijeni i poziva na proslavu života. Tek u zadnjem planu naslućujemo notu melanholičnosti primorskog pejzaža koji poput ‘vlage snova hvata dušu’ kako bi to rekao veliki pjesnik Tin Ujević. Pavlović je umjetnik ogromne radoznalosti, snažnog emotivnog i duhovnog doživljaja, a njegov opus predstavlja jedno od najznačajnijih svjedočanstava o specifičnostima ovog kraja iskazanih kroz univerzalni jezik umjetnosti“, rekla je Đurbuzovićeva.

Na otvaranju je govorio i potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković, a u muzičkom dijelu programa nastupila je pijanistkinja Ninoslava Zlatković koja je svojim muzičkim numerama, kao i obradom paštrovskih pjesama, započela veče.

Izložba će biti otvorena do 22. septembra. Organizatori najavljuju i da je u pripremi veče sa umjetnikom koje će u Spomen domu „Reževići” biti upriličeno tokom prve polovine septembra.

Bonus video: