Marinoviću nagrada za scenario za film u pripremi "Živi i zdravi"

"Živi i zdravi" je u fazi razvoja podržao Filmski Centar Crne Gore, dok je trenutno u toku finansiranje projekta
748 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Marinović, Foto: Twitter
Ivan Marinović, Foto: Twitter

Novi film u pripremi "Živi i zdravi", crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića dobio je nagradu za scenario u okviru CineLink Co-Production Marketa za 2019. godinu na upravo završenom Filmskom festivalu u Sarajevu.

"Nagrada za izvrsnost je dodjeljena projektu u kome su na impresivan način uvezani komični elementi i dramatična i ozbiljna pozadina priče, u kojoj nevoljna mlada pristaje da se vjenča uprkos sopstvenom rasuđivanju. U obrazloženju žirija stoji i da se ”posebna vrijednost pronalazi u osjetljivom, ali sa humorom rukovanju emocionalnim složenostima obrađenim u scenariju", navodi se u obrazloženju žirija.

U žiriju su bili Georges Goldenstern iz Cinéfondation-a, Behrooz Hashemian ispred Silkroad Production-a, Čedomir Kolar iz A.S.A.P. Films-a, Emma Scott ispred Screen Ireland i Annamaria Lodato, predstavnica ARTE France Cinéma, Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, i Francine Raveney predstavnica Euroimages-a.

Za projekat "Živi i zdravi" ovo je druga nagrada, pošto je scenario osvojio Krzystof Kieslowski nagradu na Script East programu za razvoj scenarija u Kanu, u maju ove godine.

Još jedna dobra vijest za Marinovićev drugi dugometražni film jeste da je na ovogodišnjem MEDIA konkursu za Razvoj grupnih projekata Produkcijska kuća Sense production dobila podršku za razvoj u iznosu od 35.000 eura.

Film će biti koprodukcija Crne Gore i Srbije, odnosno Marinovićeve firme Adriatic Western i Sense produkcije Milana i Marije Stojanović.

Ovaj uspjeh je izuzetno značajan ne samo za nagrađene kompanije nego i za razvoj audiovizuelnog sektora u regionu.

Prema mišljenju reditelja i scenariste finansiranje filmske produkcije u Evropi je veoma spor i složen proces. Međutim, ove nagrade ulivaju samopouzdanje i vjeru u kvalitet projekta.

"Želja mi je da "Živi i zdravi" bude velik i uzbudljiv film i da u produkcionom smislu stvorimo uslove za pun opseg kreativnog djelovanja čitavog tima. A to zapravo znači više vremena za rad kroz veći broj snimajućih dana, što je na prethodnom filmu bilo nemoguće zbog malog budžeta projekta", kazao je Marinović.

"Živi i zdravi" je u fazi razvoja podržao Filmski Centar Crne Gore, dok je trenutno u toku finansiranje projekta.

Produkcija je planirana u Boki Kotorskoj i očekuje se da biti završena tokom 2021. godine.

Bonus video: