Njegoševi dani u Kotoru posvećeni antifašističkom diskursu

Ove godine navršava se 80 godina od Hitlerovog upada u Poljsku, koji je označio početak Drugog svjetskog rata
729 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije
Sa pres konferencije

U prostorijama Ambasade Poljske danas je održana pres konferencija povodom održavanja Međunarodnog naučnog skupa Njegoševi dani VIII.

Kako je iz Organizacionog odbora najavljeno, Njegoševi dani se ove godine održavaju u Kotoru od 4. do 8. septembra, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Saveza boraca Crne Gore i Ambasade Poljske.

Predsjednica Organizacionog odbora Tatjana Đurišić-Bečanović je naglasila da će skup biti posvećen antifašističkom diskursu, budući da se ove godine navršava osamdeset godina od Hitlerovog upada u Poljsku, koji je označio početak Drugog svjetskog rata i početak stradanja Jevreja, Slovena, Roma i ostalih ,,nearijevskih’’ naroda.

Stoga, počasni gost i jedan od pokrovitelja Njegoševih dana jeste Ambasada Poljske, u čije ime su se danas obratili ambasador Artur Dmohovski i konzulka.

Dmohovski naglasio je važnost ove godine koja je obilježila početak krvavog stradanja Poljaka i označila početak Drugog svjetskog rata. Osvrnuo se na niz aktivnosti koje Poljska planira da sprovede i time ukaže na svu opasnost fašizma i plemenite ideje antifašističke borbe.

Konzulka Poljske u Crnoj Gori Anna Kasprzak obavijestila je da će Ambasada Poljske u saradnji sa Njegoševim danima organizovati izložbu "Borba i stradanje" posvećenu važnoj godišnjici.

,,Otvaranje izložbe je zakazano za 19 sati, 4. septembra u prostorijama Kulturnog centra Nikola Đurković. Sigurna sam da će izložba koja će biti otvorena mjesec dana biti zanimljiva i za slaviste, ali i za građane i turiste u Kotoru“, naglasila je konzulka.

Prof. dr Rajka Glušica osvrnula se na ono do sada urađeno, podsjetivši da je do sada štampano sedam zbornika, sa 220 naučnih radova, od čega je skoro 70 posvećeno Njegoševom stvaralaštvu. Glušica je napomenula i da su do sada organizovana tri okrugla stola, sa veoma značajnim temama.

Predsjednica Organizacionog odbora prof. dr Tatjana Đurišić-Bečanović istakla je da je ove godine teme prijavilo 54 slavista iz najznačajnijih slavističkih centara Evrope.

,,Njegoševi dani opstaju i traju zahvaljujući slavistima koji prepoznaju važnost ovog skupa. No, ono bez čega ne bismo mogli jeste finansijska i logistička podrška institucija. Ove godine Njegoševe dane su osim pokrovitelja: Opštine Kotor, Ambasade Poljske i Saveza boraca Crne Gore pomogli i: OJU Muzeji Kotor, Kulturni Centar Nikola Đurković, Turistička organizacija Kotor, JU Resurni centar za sluh i govor dr Peruta Ivanović, te Muzička škola Vida Matijan“, kazala je Đurišić-Bečanović.

Ona je naglasila da Njegoševi dani nijesu samo naučni skup, već i važna kulturna manifestacija, te najavila da i ove godine slijedi bogat kulturni program koji počinje promocijom "Ave Maria" Dragana Boškovića.

Bonus video: