Na Cetinju promovisana monografija o Dimitriju Popoviću

Umjetnik je rekao da je srećan i zadovoljan što je 50 godina svoga rada obilježio tako izuzetnom knjigom
953 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije monografije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa promocije monografije, Foto: Vlada Crne Gore

Promocija monografije povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića održana je sinoć u Vladinom domu na Cetinju, u organizaciji Narodnog muzeja i Ministarstva kulture Crne Gore.

Govoreći o luksuznoj monografiji koja objedinjava poluvjekovni likovni opus umjetnika, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je, kako je saopšteno iz Narodnog muzeja, kazao da je Dimitrije Popović širio obzore svoje poetike, ostajući dosljedan u onome što možemo nazvati njegovom odgovornošću prema velikim naracijama i njihovoj metafizičkoj uslovljenosti, što je odlika umjetnika koji svoje djelo vide kao stalni dijalog sa vječnim.

"Nije pretjerano reći da je takav senzibilitet u velikoj mjeri proizvod prostora iz kojeg Dimitrije Popović potiče, prostora na kom su se susreli dinarski krš i Mediteran, gdje su se sudarala velika carstva i velike religije", kazao je Bogdanović i dodao da je on jedan od naših rijetkih umjetnika koji je u toj kreativnoj nadgradnji unio novu dimenziju, onu koja se odmiče od dominantnih epskih, racionalnih i istorijskih fascinacija, donoseći jedan metafizičniji, kontemplativniji i melanholičniji pristup, zahvaljujući čemu će nastati djela univerzalnijih značenja, koja će i svijet prepoznati.

"Ministar Bogdanović je istakao da Popovićevo djelo za crnogorsku umjetnost ima poseban značaj, jer nam mnogo toga iz njegovog opusa može poslužiti za primjer kako se može ostvariti dijalog između našeg lokalnog i univerzalnog. Prema njegovim riječima, takvih umjetnika nijesmo imali mnogo i zato nam je Dimitrije tako dragocjen u kanonu naše umjetnosti, kao što smo svjesni da on ima svoje značajno mjesto i u kanonu hrvatske umjetnosti, a svi zajedno znamo da njegovo djelo nadilazi svaki nacionalni okvir", navodi se u saopštenju.

Bogdanović je, dodaje se, kazao da je u monografiji dat prikaz umjetnikovog istraživanja, stilskog i tematskog, "njegovog umjetničkog puta od Cetinja do najvećeg hrišćanskog hrama i milenijumskog uspjeha, protežući se na njegov povratak i zanimanje za veliko djelo vanvremenskog Njegoša i vječnu podlovćensku zapitanost."

Ministar se na kraju zahvalio i uredniku monografije Božu Biškupiću za, kako je naglasio, poduhvat kojim je umnogome zadužio i crnogorsku kulturu.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, kazala je da ovu monografiju čini izuzetnom upravo to što je satkana od djela i riječi Dimitrija Popovića, jer on pripada malom broju likovnih stvaralaca koji svoju umjetnost znaju da verbalizuju, kako u živom govoru tako i u pisanoj riječi.

"Dimitrije Popović, slikar, grafičar, vajar, pisac, teoretičar umjetnosti, filozof, intelektualac, umjetnik. Savremeni „uomo universale“. Opredjeljenost na pripadanje sebi, svom djelu i svijetu univerzalnih vrijednosti, za posljedicu ima frontalno inpostiran iskaz prvog lica jednine, apriorni stav nepripadanja zatomnjenom, svrtavajućem, svemu uniformno očekujućem. Zato je Dimitrije Popović jednako veliki crnogorski i hrvatski, no ništa manje evropski umjetnik", istakla je Miranović.

Ona je, kako se navodi, naglasila da filozofsko-umjetnički diskurs otvoren još u prvim radovima, "hodogramom desetljeća nastavlja da intrigira umjetnički iskaz Dimitrija Popovića" kroz različite cikluse kojima je zajednički imenitelj sublimiran u nazivu jednog od njih - „Corpus mistykum“.

"„Corpus mistykum“ je leksema heterogenih pisama jednog jezika koji razumljivo, paralelno kohabitiraju u umjetničkom Ja Dimitrija Popovića. Mistično tijelo je sredstvo, alatka opštenja sa sobom i svijetom. Umjetnik demistifikuje krucijalne, svevremene, filozofske teme na posve osoben način, obraćajući se edukovanoj publici sa određenim predznanjima. U suprotnom, prijeti opasnost da bude neshvaćen, odnosno banalno shvaćen", kazala je Miranović i dodala kako se, zapravo, čini da je cijeli njegov opus put traganja, otkrivanja ljepote, u kojem su anticipirane sve ostale teme.

Svijet današnjice koji živimo je, prema njenim riječima, nesiguran i nestalan: "Svijet sa unutrašnjom predodređenošću i unifikovanom, stereotipskom supermarket kulturom, u kojem individualnost gubi slobodouman izbor. Dimitrije nam upravo ukazuje na mogućnost izbora, kroz osviješćeni „egzodus unostos“, u zamamni mit što prebiva u praksisu, a nerijetko liči na sizifovsko traženje prolaza u predjelima gdje putevi ne postoje".

Akademik Pavle Goranović kazao je da monografija najbolje pokazuje da Popović stvara potez koji misli i misao koja čeka da bude izrečena, naslikana.

"On je u stalnoj kreaciji, traži umjetničku harmoniju u raspu bića, u njegovoj rastočenoj stvarnosti, izgubljenoj prošlosti i sadašnjosti što izmiče. Dimitrije time čini taj potez koji promišlja, u njegovoj umjetnosti um i osjećaj se nadopunjavaju. Zato je riječ o višestrukom „času anatomije“, o neuobičajenom susretu svjetova začetom ovdje na Cetinju, „Podgranicom“," kazao je Goranović.

Umjetnik je rekao da je srećan i zadovoljan što je 50 godina svoga rada obilježio tako izuzetnom knjigom. Uz svo to zadovoljstvo, prema njegovim riječima, provlači se jedna melanholična nit, ne zbog nagomilanih 50 godina i tog vremena koje je prošlo, već zbog činjenice da je život kratak. Ali isto tako da umjetnost, umjetnički rad i istraživanje daju mogućnost da umjetnik, kroz svoje likovno i literarno stvaranje, otkriva i produbljuje sve one dimenzije tajne ljudske egzistencije - duhovne i fizičke.

Direktor izdavačke kuće „Skaner studio“ Dragi Savićević zahvalio se Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore i istakao kako mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovom projektu.

Luksuzna monografija, čiji je urednik bivši ministar kulture Hrvatske Božo Biškupić, na 620 strana obuhvata autorove tematske cikluse u vidu dvadeset odabranih tema. Knjiga pokazuje raskoš i različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio kroz decenije, od onih klasičnih poput crteža, slika, grafika, skulptura, pa do savremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa. U njoj se nalaze i fotografije koje svojom dokumentarnom vrijednošću ilustruju vrijeme nastanka određenih radova ili se dočarava atmosfera otvaranja umjetnikovih izložbi.

Monografija je izašla u biblioteci "Zlatni rez" izdavača Skaner studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a na koricama nosi umjetnikov autoportret iz 1974. godine koji je označen pojmom ART i koji, prema njegovim riječima, predstavlja sudbonosni profesionalni i umjetnički krst kojeg nosi posljednjih 50 godina.

Bonus video: