DRUšTVO CRNOGORSKO SLOVAčKOG PRIJATELJSTVA OKONčALO LJETO PUNO AKTIVNOSTI

Doveli prvog crnogorskog slikara u Košice

546 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Vušurović u Košicama
Izložba Vušurović u Košicama
Ažurirano: 01.09.2019. 11:50h

Ljeto na isteku bilo je period do sada najintenzivnijih aktivnosti  udruženja Crnogorsko-slovačkog prijateljstva (CSP) sa sjedištem u Podgorici, na poljima međunarodne  saradnje u nauci, kulturi i sportu.  Delegacija CSP je u junu učestvovala  na IV kongresu Matica i srodnih kulturnih institucija slovenskih naroda, održanom u gradu Martinu koji je viševjekovna prijestonica slovačke kulture i sjedište Matice slovačke. Tom prilikom,  dogovoreni su modeli buduće saradnje sa rukovodstvom Matice slovačke - prevođenje knjiga crnogorskih autora na slovački jezik.

CSP  je u Slovačkoj takođe posredovalo i u promociji crnogorske umjetnosti u Košicama, gradu koji je  2013. bio evropska prijestonica kulture, akademska slikarka Jelena Vušurović sa Cetinja imala je samostalnu izložbu „Etheral“  u galeriji “Vychodoslovenské múzeum”  od devetog jula do 30. avgusta. 

"Ova izložba  je veoma značajna za uspostavljanje kulturne saradnje  umjetnika iz Crne Gore i Slovačke, jer se radi o prvoj izložbi crnogorske umjetnice u Košicama, koju su propratili tamošnji regionalni i državni mediji. Sa podrškom USŽZ iz Bratislave   realizovali smo i međunarodni simpozijum “Slovak Art“, a  učestvovali smo i na 54. Folklornim svečanostima „Pod Poľanou“ u Detvi sa izložbom u okviru VI Dvorišta slovačke dijaspore “Krajanský dvor'", saopšteno je “Vijestima” iz CSP.

Ovo udruženje je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore realizovalo projekat  “Mare Nostrum”, a učestvovalo je i u 23. sazivu likovne kolonije „Buljarica Art“.  Na poziv CSP u Tivtu je u junu boravila grupa studentske omladine Matice slovačke koja je izvela koncert slovačkih narodnih pjesama u Domu kulture Donja Lastva, a u julu je uz podršku  USŽZ iz Bratislave.otvorilo Školu slovačkog jezika za djecu i omladinu u Podgorici.

"CSP su nedavno međunarodni kulturni poslenici  nazvali institucijom culture, jer  u svojoj misiji održava i promoviše tradicionalne kulturne vrijednosti sa ciljem očuvanja narodnog identiteta, jezika, narodnih običaja sa akcentom na obrazovanje omladine i djece, unapređujući vaspitno-obrazovne projekte u oblastima prosvjete, kulture i nauke", dodali su iz Udruženja.  

Ekspedicija CSP je prošle sedmice  u Rumuniji u Oradei učestvovala na Međunarodnim danima slovačke omladine, a  delegacija udruženja sada se sprema i za Hrvatsku, gdje će u Markovcu Našičkom nastupiti na tradicionalnim “20. Večer Polesnakov” koje organizuje tamošnja Matica slovačka.

Preporučujemo za Vas