Izložba radova Matka Vekića u Tivtu

Uz predstavljanje autora i radova, na samom otvaranju izložbe nastupiće i gitarista Marko Prentić
490 pregleda 0 komentar(a)
Izložba obuhvata radove iz dva ciklusa
Izložba obuhvata radove iz dva ciklusa

Radovi hrvatskog akademskog slikara Matka Vekića, jednog od najistaknutijih individua hrvatskog slikarstva posljednjih nekoliko decenija, biće predstavljeni večeras u JU Muzeju i galeriji Tivat, u 21 čas. U pitanju je samostalna izložba nazvana “Vekićeva refleksija društvenog teatra”, a obuhvata radove iz dva ciklusa - „Obični ljudi - unutrašnja zbivanja“ i „Maska slike božje“.

Postavku će otvoriti kustoskinja Vekićeve izložbe Nevenka Šarčević koja je istakla da će svi posjetioci “dobiti neposredan uvid u aktuelnost savremenog slikarstva, u doživljaj Vekićeve likovne progresivnosti i zauzetosti oko individualnih i sveopštih civilizacijskih pitanja”.

“U neposrednom pristupu Vekićevim radovima moći će se vidjeti zašto su oni intrigantni ne samo stručnoj, nego i široj publici. Motive Vekićevih slika susrećemo u našoj svakodnevici: poput automobila, kukaca, urbanog krajolika prometnih petlji i mostova, a slika i teroristkinje, body-buildere, nogometaše i manekenke, ornamente, maske...”, istakla je Šarčević.

Ona je dodala da podrobniji uvid u njegovo slikarsko stvaralaštvo pokazuje i to što on uz “klasična slikarska platna izlaže i instalacije nadahnute estetikom reklamnih panoa pa stvara kinetičke (pokretne) slike”.

“Svoje tematske cikluse kreira konceptualno i ambijentalno čime nerijetko upućuje na mogućnost dvostrukog poimanja tema koje predstavlja, budući da se u različitim odnosima dopunjuju”, zapazila je kustoskinja Šarčević.

Uz predstavljanje autora i radova, na samom otvaranju izložbe nastupiće i gitarista Marko Prentić.

Vekić je rođen 1970. godine u Zagrebu gdje je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1995. u klasi Đure Sedera. Zapaženo je izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, a njegova se djela nalaze u važnim javnim i privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inostranstvu.

Događaj je podržala Opština Tivat.

Bonus video: