Pančić: Ovako nešto još nisam sreo, vidio ni doživio; Timur Tmurni: Neće me ućutkati

Jovanović je druge večeri festivala trebalo da na temu "Kultura dijaloga" govori zajedno sa Pančićem, ali je to osujetila aktuelna kotorska DPS-SD-HGI-LP opštinska vlast, koja je od organizatora pod prijetnjom da će im ukinuti finansijsku i logističku podršku festivalu, ultimativno tražila da se Timur Tmurni ne pojavi na festivalu
12470 pregleda 20 komentar(a)
Teofil Pančić i Timur Tmurni, Foto: Siniša Luković
Teofil Pančić i Timur Tmurni, Foto: Siniša Luković

U više od četvrt vijeka svoje profesionalne karijere i javnog bavljenja društvenim problemima gdje sam se često susretao sa raznim oblicima implicitne i eksplicitne cenzure ovako nešto još nisam sreo, vidio ni doživio, prokomentariosao je sinoć u Kotoru, poznati srpski novinar i pisac Teofil Pančić, činjenicu da zbog eksplicitne zabrane njegovog učešća na festivalu "Kotorksi krug", Pančić nije mogao da kako su to bili predvidjeli organizatori i uredništvo "Kotorskog kruga", dijeli govornicu sa muzičarom, satiričarom i pjesnikom dr Goranom Jovanovićem.

Jovanović, inače odbornik Demokratske Crne Gore u SO Kotor, poznat pod umjetničkim peseudonimom Timur Tmurni, proglašen je nepoželjnim kao učesnik mnaifestacije "Kotorski krug" koja je u srijedu počela u tom gradu. Drugi po redu festival “Kotorski krug” pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, trajaće do subote, 21. septembra.

Jovanović je druge večeri festivala trebalo da na temu "Kultura dijaloga" govori zajedno sa Pančićem, ali je to osujetila aktuelna kotorska DPS-SD-HGI-LP opštinska vlast, koja je od organizatora pod prijetnjom da će im ukinuti finansijsku i logističku podršku festivalu, ultimativno tražila da se Timur Tmurni ne pojavi na festivalu.

Zbog tog poteza uredništva Kotorskog kruga, posjetioci, brojna imena iz društveno-političkog života Kotora i sami učesnicvi festivala poput Pančića i poznatog hrvatskog pisca i kolumniste Anta Tomića, okupili su se sinoć u sali Kulturnog centra Kotor i izrazili svoje negodovanje.

Altivistkinje NVO "Anima" pratile su početak druge festivalske večeri sjedjeći u prvom redu, sa flasterima preko usta, na kojima je pisalo "cenzura", a svi prusutni iskazali su podršku Timuru Tmurnom i njegovom novostečenom statusu disidenta u Kotoru.

Pančić je na skup došao u majici sa natpisom "Je suis Timur Tmurni" (Ja sam Timur Tmurni), aludirajući na majice sa sličnim porukama koje su prije nekoliko godina intelektualci u svijetu nosili u znak podrške pariškom satiričnom magazinu "Charlie Hebdo" čiju su redakciju zbog načina njenog rada, napali islamski fundamentalisti.

On je rekao da se cenzura kakvu je sprovela aktuelna kotorska vlast u odnosu na Jovanovića, "običino radi suptilnije, na način da se tragovi nepočinstva ne vide baš tako jasno".

"Ovo je nešto što je do te mjere ogoljeno i brutalno da je moja prva pomisao, kada sam za to čuo, bila da je to prosto nevjerovatno glupo. Dakle, osim što je amoralno, društveno neodgovorno, bezobrazno, osiono, bahato, nedemokratski itd, to je iznad svega nevjerovatno stupidno. Jer, na taj način se prosto u današnje vrijeme, u današnjim društvenim, tehnološkim i kulturološkim okolnostima, takve stvari ne rade. Ako dolazi do cenzure, onda ona jednostavno ide nekim drugim tokovima, suptilnije i sa sakrivanjem tragova nepočinstva kao što se npr. u Srbiji sprovodi tzv. preventivna cenzura koja je vrlo teško dokaziva jer nema tragova", kazao je Pančić dodajući da je postupak kotorske DPS-vlasti prema Timuru Tmurnom "jedna filmska situacija".

"I ti karakteri koji su u ovo uključeni, a o kojima sam danas imao prilike da slušam, meni su nekako filmski. I sve je ovo pomalo na rubu neke, gotovo bi se reklo, mediteranske lakrdije, nekako sve to djeluje kao neka comedia del arte. Ipak, ovo je sve prije nego komedija, djeluje duhovito i smiješno kad gledate sa strane, ali ovo što se dogodilo uopšte nije smiješno, pogotrovo ne vama koji ovdje živite", kazao je Pančić, pozivajući prisutne da se "razgovorom suprotstavimo ovakvoj vrsti necivilizacijskih činova i radnji, ubijanju unaprijed svake kulture dijaloga i svega što odlikuje svako moderno, demoktratsko i civilizovano društvo".

On je u daljoj interakciji sa publikom, govorio o nedostatku kulture dijaloga na prostorima bivše Jugoslavije, problemima postdemokratije, segregaciji u društvu po politilčkim osnovama, te elementarnim pitanjima slobode.

"Bitno je koliko se vi kao individua osjećate slobodnim. Slobodu sami sebi morate da izborite i to ne treba previše mistifikovati", poručio je Pančić.

Na pitanje da li je po njemu, u nastojanju crnogorskog da postane zaista zdravo društvo utemeljeno na slobodama i pravima čovjeka, veći problem apsolutna amoralnost višedecenijskih ključnih nosilaca vlasti ili socio-intelektualna insuficijentnost većine njihovih bliskih saradnika i političkih sljedbenika, Pančić je kazao da to nije samo problem u Crnoj Gori.

"Ja nemam taj odgovor. Kada vidite koliko je zamašan dio društva u kome živite, ljudi koji vas okružuju, suštinski ravnodušan prema svemu ovome što im se dešava, koliko je suštinski "ubijen u pojam", nespreman i nekvalifikovan da shvata šta su mu prava, šta su mu dužnosti i šta uopšte znači život u demokratiji, tada se zapitam i zašto ja zapravo radim ovo što radim, pišem i govorim to što mislim i zašto se eksponiram na bilo koji način kada zapravo, poslije tolikih godina, zaključujete da uprkos takvom svom i javnom angažmanu drugih ljudi, kad god je vaše društrvo išlo korak naprijed, odmah poslije toga je išlo dva koraka nazad. Racionalno gledano, treba se manuti tog ćoravog posla, ali na sreću, mi nismo toliko racionalni. Na kraju mi i nemamo drugog izbora već da svako od nas iz svog ugla, radi najbolje što može, govoriš, pišeš, trudiš se da ličnim životom i primjerom, poslužiš kao model da strvari mogu biti i drugačije", istakao je Pančić.

On je rekao i da "u demokratijama, svako društvo spadne na sebe i to je zapravo idealno ogledalo ljudi."

Obraćajući se prisutnima iz publike, Goran Jovanović je ocijenio da su čelnici kotorske Opštine "na vrlo nesretan i u 21.vijeku stupidan i žalostan način, odlučili da pokušaju mene ućutkati."

"To im je naravno, nemoguće. U Crnoj Gori se dijalog vodi kao provizorij, svi se nešto pravimo da je ovo Švajcarska, da je ovo sređena i uređena zemlja, svi se smješkamo, a svaki dan na djelu imamo sve bestijalnija i brutalnija kršenja zakona, moralne sunovrate, nevjerovatne koverte i razne druge nezamislive stvari. U Crnoj Gori se dijalog u društvu pokušava voditi tako da nama koji ne mislimo kao oni, unaprijed vežu ruke i začepe usta. Ja im na to neću pristati jer između lakšeg puta i slobode, ja uvijek biram slobodu koja je način života i koja se osvaja. Mene oni neće ućutkati jer ću ja govoriti gdje god mogu", poručio je Timur Tmurni.

"Kotorski krug je zamišljen kao neka vrsta arene u kojoj jedan govornik provocira publiku i u kojoj on komunicira sa publikom jer je ovo dijaloška manifestacija. Ako se na tako zamišljenoj manifestaciji desi da neko nekoga ućutkuje, onda vam je svima jasno da mi svi imamo ozbiljan problem. Savi koji žive u Crnoj Gori već su pomireni sa time da im na ustima piše "cenzura“"i da im je jezik maslo otežan, ali ovo što se desilo sa zabranom nastupa Gorana Jovanovića je ogoljeni oblik cenzurisanja kakav nismo skoro imali", kazale je prof. dr Tatjana Bečanović, jedna od organizatiorki festivala "Kotorski krug".

Urednica "Kotorskog kruga" mr Ksenija Rakočević istakla je da je ta manifestacija osnovana lani sa ciljem da se govori o svim temama koje su tabuizirane i o temama o kojima "nije poželjno govoriti", te da su odgovorni iz Opštine Kotor mimo organizatora manifestacije, pokušali da, uvodeći zabrane pojedinim učesnicima "svima nama zalijepe usta".

Bonus video: