Počinju Dani evropske baštine

Manifestaciju će večeras u Podgorici otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović
482 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Obilježavanje ovogodišnjeg izdanja Dana evropske baštine počeće danas u Podgorici, a na svečanom otvaranju manifestacije u Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 20 časova, govoriće ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović.

“Ovogodišnja manifestacija se širom Evrope organizuje sa temom ‘Umjetnost i zabava - baština na pozornici’, a u Crnoj Gori je bazirana na proslavi 70 godina od osnivanja ‘Lovćen filma’. Više od 30 besplatnih programa biće upriličeno u periodu od 23. do 30. septembra u Budvi, Cetinju, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Herceg Novom i Ulicnju”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Centralna manifestacija Dana evropske baštine 2019. podrazumijeva petodnevno prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova nastalih u produkciji “Lovćen filma”, a program uključuje i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije “Lažni car” reditelja Velimira Stojanovića. Pored navedenog, publika širom Crne Gore imaće priliku da prisustvuje izložbama, predavanjima, radionicama, koncertima i prezentaciji segmenata nematerijalne kulturne baštine.

“Kao i svake godine, dio aktivnosti u okviru Dana evropske baštine posvećen je najmlađima, pa će edukativni programi za djecu, koji tretiraju pitanja umjetnosti i kulture, biti upriličeni u Podgorici, Cetinju, Tivtu i Nikšiću”, ističe se u saopštenju. Na večerašnjem programu su reportaža “13. jul”, sa proslave 1951. godine; “Mrtvi grad” reditelja Velimira Stojanovića, iz 1952, kadašnji je i “Kamen i more” Veljka Bulajića, “U spomen slavne mornarice” Zdravka Velimirovića iz 1959, “Selo Tijanje” Branislava Bastaća (1960), “Kok pr kok” reditelja Nikole Jovićevića (1961) i “900 ruku) reditelja Branislava Bastaća.

Ovu manifestaciju u Crnoj Gori 12. godinu zaredom realizuje Ministarstvo kulture, u saradnji sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture.

Dani evropske baštine se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Ciljevi manifestacije su povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije.

Bonus video: