Nikšić će uskoro biti bogatiji za još dva murala

Oslikavanje murala sa likom Sokrata povjereno je Ivanu Stamatoviću, umjetniku koji je do sada uradio preko stotinu murala širom Crne Gore i čiji „tragovi“ su poznati u gradu pod Trebjesom
2243 pregleda 1 komentar(a)
Milena Krivokapić radi na muralu Vita Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Milena Krivokapić radi na muralu Vita Nikolića, Foto: Svetlana Mandić

Nikšić će uskoro biti bogatiji za još dva murala - na spoljašnjem zidu Instituta za crnu metalurgiju nalaziće se mural jednog od poslednjih crnogorskih pjesnika boema, Vitomira Vita Nikolića, dok će zgradu Filozofskog fakulteta krasiti lik Sokrata. Riječ je o prvoj pop up galeriji koju Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić realizuje u sklopu projekta “CLINK - Kulturno nasledje kao spoj različitosti u Evropi”.

„Drago mi je da radim portret jednog pjesnika i boema, jer iz iskustva znam da je to najbolji soj ljudi. Poznavala sam ih i poznajem ih - srećom ima još pravih slikara i pjesnika, iako sve manje. Osvijestimo to i čuvajmo ih. Ovaj mural će još jednom povezati poeziju i slikarstvo i nadam da će moje iskustvo, želja da vjerno predstavim Vitov lik i umijeće, rezultirati uspješnim djelom koje će krasiti zid Instituta. Cilj mi je da se muralom ’uhvati’ topla boja i načini romantičarska, boemska atmosfera, čiji je dostojan reprezent bio upravo Vito Nikolić“, kazala je akademska slikarka Milena Krivokapić koja je počela izradu murala sa Vitovim likom.

Oslikavanje murala sa likom Sokrata povjereno je Ivanu Stamatoviću, umjetniku koji je do sada uradio preko stotinu murala širom Crne Gore i čiji „tragovi“ su poznati u gradu pod Trebjesom.

Druga pop up galerija biće održana sjutra na tri lokacije - ispred lapidarijuma, mosta na Moštanici i Carevog mosta. Riječ je o tročasovnoj likovnoj koloniji tokom koje će nikšićki srednjoškolci slikati pomenute mostove i motive stećaka. Koloniju vodi profesorica vizuelnih umjetnosti Marija Lazarević, a doprinos će dati i kustos muzeja, Milosav Milatović.

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno-istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, sa ciljem produbljivanja veze među ljudima iz deset zajednica iz tri zemlje Evropske unije i kulturnog nasleđa koje ih okružuje.

„Cilj je i podizanje svijesti o vezama i mjestu koje vlastito kulturno nasleđe ima na mapi bogatog i raznovrsnog kulturnog nasleđa Evrope“, saopštili su iz Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić, koja je jedan od partnera na „CLINK“ projektu.

Bonus video: