Duh i strast Španije na Gitar festu

Međunarodni festival gitare, 14. po redu u organizaciji NVO „Anagastum“, biće održan od 4. do 7. oktobra u Nikšiću
557 pregleda 0 komentar(a)
Gitar fest, Foto: Gitar fest
Gitar fest, Foto: Gitar fest

Od 4.do 7.oktobra u Nikšiću će biti održan Međunarodni festival gitare, 14. po redu u organizaciji NVO „Anagastum“. Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je španskoj muzici i održava se pod sloganom „Viva Espana“, a „boje“ španske muzike „braniće“ dva Huana - jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice, Huan Manuel Kanjizares, i virtuoz na gitari, Huan Karlos Gomez.

„Ove godine želimo da odamo počast španskoj muzici i umjetnosti i domaću publiku, koja u sve većem broju prati naš festival, upoznamo sa onim što je za Španiju pružila istoriji izvođaštva i stvaralaštva za gitaru. Otuda izbor teme, slogana i umjetnika. Ponosni smo što ćemo ugostiti gitariste svjetskog renomea. Kanjizares je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika u svijetu i svojim nastupom donijeće duh i strast Španije u naš grad koji polako, ali sigurnu upisujemo na evropsku mapu muzičkih dešavanja. Publika po pravilu odlično reaguje na njegove nastupe, bilo da muzicira sam ili u tandemu sa čuvenim Gomezom“, kazao je Danijel Cerović, umjetnički direktor festivala.

Na otvaranju će tradicionalno nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar kome će nastup u Nikšiću biti prvi u novoj sezoni. Dirigentica će biti Nada Matošević Orešković, a solista na gitari Kanjizares, a biće izveden i njegov „Mediteranski koncert“ za gitaru i orkestar koji je premijerno izveden u Barseloni, u novembru prošle godine, a pisan je kao omaž Hoakinu Rodrigu, slavnom španskom kompozitoru čiji se koncert „Aranhuez“ smatra jednim od najboljih djela repertoara za klasičnu gitaru. I ostatak programa činiće poznata orkestarska djela posvećena velikim španskim kompozitorima.

Otvaranje festivala realizuje se u okviru njihovog projekta Evropske unije, „Music Up Close Network“, u kome učestvuje Muzički centar Crne Gore sa još devet partnera iz sedam evropskih država. Druge večeri festivala nastupiće Kanjizares i njegov dugogodišnji saradnik Gomez, dok je 6. oktobar rezervisan za poetsko-muzički kolaž, segment koji je po prvi put održan prošle godine. Članovi Književnog kluba „Poenta poetika“, koji djeluje u sklopu JU „Zahumlje“ govoriće stihove najznačajnijeg španskog ojesnika 20.vijeka, Federika Garsija Lorke, uz pratnju učenika Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Studenti gitare iz Pariza, Strazbura, Sarajeva i sa Cetinja, spustiće zavjesu na ovogodišnji Gitar fest, koji su podržali Muzički centar Crne Gore, Ministarstvo kulture, Opština Nikšić i Nikšićko pozorište.

Bonus video: