“Bijeg od stvarnosti” film mladih autora

U okviru petog Seanema Film Festivala u Ulcinju realizovane su i radionice filmske produkcije i kritike za srednjoškolce i srednjoškolke
486 pregleda 0 komentar(a)
Sa završne večeri SFF-a, Foto: Seanema Film Festival
Sa završne večeri SFF-a, Foto: Seanema Film Festival

Kratkometražni igrani film "Bijeg od stvarnosti" djelo je mladih polaznika filmske radionice za srednjoškolce i srednjoškolke u okviru Seanema Film Festivala koji je održan u Ulcinju od 18. do 22. septembra. Autori filma koji je prikazan na zatvaranju festivala i oduševio i publiku i mentore, su: Aleksandra Sekulović, Maša Pejović, Dejan Radoman, Blendi Ramoci, Ivana Popović, Lahira Hajdarović, Lina Dacić, Aleksa Bujišić, Nikola Knežević, Petar Rakočević, Iva Todosić, Katarina Radmilović, Dragana Đermanović, Marko Đurić, Antonije Manojlović, Sanja Nikolić, Vanja Gojković, Marija Ranković, Mateja Mutapović i Jelena Krunić.

"Tema njihovog filma je ljubav, a kroz tu temu su predstavili priču jedne osobe koja je pritisnuta nasiljem različitih vrsta. Predstavljena je i naša zavisnost jednih od drugih, međusobnih odnosa, ali i pokušaj da se dođe do mira, ličnog. Sve to kroz odnose momka i djevojke, drugarica međusobno, porodice, ali i drugih. Radnja ove ljubavne priče prati djevojku iz Valjeva koja je sa svojim drugaricama došla na ljetovanje u Ulcinj gdje se zaljubljuje i odlučuje da tu ostane jer ima pravo na izbor", kazala je "Vijestima" producentkinja Biljana Vušović.

Ona je, sa rediteljima Pavlom Simonovićem i Sabirom Kanaćijem, radila sa desetoro srednjoškolaca i srednjoškolki iz Crne Gore i desetoro iz Srbije i kroz interaktivna predavanja i diskusije o filmskoj umjetnosti i produkciji. Kroz te radionice mladi su se upoznali sa proizvodnjom igranog filma, a govorilo se i o načelima pisanja scenarija, vizuelizacije priče, razvoja narativne strukture, snimanja i postprodukcije.

"Rad sa njima je protekao fantastično, i meni i kolegama. Zanimljivo je da su ti srednjoškolci i srednjoškolke sami odradili kompletan proces od razvoja ideje, snimanja, glume, montaže...", rekla je Vušović.

Na pitanje koje teme su najviše okupirale mlade na radionicama, objasnila je:

"Izbor njihovih tema je bio zanimljiv. Radili smo u četiri grupe i svaka od njih je došla sa različitim idejama. Konačno rješenje su dobili glasajući za najbolju od predstavljenih ideja, što je veoma bitno, jer pokazuje da su mladi ljudi spremni da se oslobode sujete i držanja za sopstvenu ideju i da odlučuju objektivno sa ciljem da sami napreduju i razvijaju se. Zanimljivo je to da su teme bile ljubavne, a je u svakoj od njih pojedinačno tretirana i teme nasilja, što govori i o tome koliko su oni izloženi priči o nasilju i koliko im je to prvi impuls kada pomišljaju na međuljudske odnose", istakla je Vušović.

Radionice su bile organizovane uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), a u saradnji s Udruženjem Valjevska kulturna mreža (VAKUM) i Cinemapolis iz Crne Gore. Nastavak radionice filmske produkcije, drugi dio, održaće se u Valjevu (projekat SEAVA Youth), u okviru šeste edicije festivala Valjevski Filmski Susreti od 12. do 15. decembra.

Vušović je, povodom ove saradnje, zaključila da "treba da budemo srećni jer u Crnoj Gori postoji takava inicijativa".

"Oni su uspjeli zahvaljujući entuzijazmu, volji i vjeri da rade nešto što je dobro. Drago mi je što su jubilej od pet godina obilježili na ovaj način i zahvalna sam na prilici da budem dio sjajnog tima".

Otvoreni, radoznali i željni novih saznanja učili da pišu kritiku

Pored radionice filmske produkcije upriličene su i radionice za pisanje filmske kritike gdje je mentor bio Vuk Perović, filmski kritičar, umjetnički direktor UnderhillFesta i urednik filmskog i serijskog programa na Televiziji Crne Gore.

Desetoro polaznika je prošlo te radionice i na zatvaranju festivala njima su dodjeljene diplome, a to su: Đorđe Petrović, Milena Medenica, Đorđe Jaredić, Milica Pavlović, Bada Demić, Minea Selmanović, Daris Kajević, Sergej Radičević, Veljko Keljanović i Iva Marković.

"Učesnici su gledali dugometražne i kratkometražne filmove takmičarskih selekcija i kroz mentorstvo svakodnevno radili kreativnu analizu sadržaja filmova. Cilј je bio da interaktivnom metodom gledanja filmova razviju sposobnost artikulacije mišlјenja i literarnog oblikovanja analize filma u formi kritike i eseja. Pisanjem kritika i analizom filmova polaznici su aktivno razvijali umjetničke sklonosti, komunikacijske vještine, a i kritički odnos prema filmovima. Koristeći znanje koje su stekli na radionici, samostalno su napisali kritiku filma po izboru koji su gledali na festivalu, a na ceremoniji zatvaranja Seanema Film festivala dodijeljene su im i diplome", stoji u obrazloženju.

Njihov mentor, Vuk Perović, istakao je da ga je posebno fascinirala njihova otvorenost i radoznalost.

"Filmovi koje su gledali većinom su imali i snažan društveni angažman. Tako da me je fascinirala njihova otvorenost, radoznalost, želja za novim saznanjima i vrlo dobro poznavanje savremenih društvenih prilika i okolnosti, kao i senzibilnost za pojedina delikatna pitanja. Vrlo su bili posvećeni i koncentrisani i detaljno bi analizirali filmove jer su pokazali da imaju smisla da uoče i sitnice koje bi nekome promakle. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi sa njima. Izuzetno su vrijedni, odgovorni i poštovali su, nekada nimalo jednostavne, rokove", istakao je Perović.

Bonus video: