Kada priroda i čovjek udruže snage

Radovi umjetnica koje su ljetos, na obali rijeke Bukovice, vuni udahnule dušu, može se pogledati u nikšićkoj galeriji “Ilija Šobajić” tokom narednih nedjelju dana
733 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.10.2019. 10:58h

Nikšićka publika ima priliku da narednih nedjelju dana, u galeriji “Ilija Šobajić”, pogleda radove umjetnica koje su ljetos, na obali rijeke Bukovice, vuni udahnule dušu i pokazale kako te izgleda kada snage udruže umjetnost, nauka i priroda. Izložba radova nastalih tokom međunarodne kolonije “Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama II” otvorena je tokom proteklog vikenda a istoričarka umjetnosti, Violeta Vukosavljević, podsjetila je da je prošle godine nikšićki Bedem bio u znaku vune, a ove Šavnik i rijeka Bukovica.

Sve boje Crne Gore
Sve boje Crne Gore(Foto: Svetlana Mandić)

Projekat “Sve boje Crne Gore” biće predstavljen i u okviru Dana nauke u Podgorici, od sjutra do 5. oktobra, kao i 8. oktobra u Kotoru. “Osnovna ideja je objedinjavanje tradicije, nauke i umjetnosti kroz bojenje vune prirodnim bojama. Ove godine akcentovali smo naučni, edukativni pristup. Kroz organizovanje niza stručnih predavanja pokušalo se naučno približiti biljke, njihove vrste, karakteristike i primjene, i ta saznanja involvirati u proces bojenja prirodnim bojama, uz nove tehnološke standarde“, kazala je Vukosavljević otvarajući izložbu.

Prema njenim riječima u vremenu naglašenog uticaja na prirodnu sredinu, projekti poput “Sve boje Crne Gore” predstavljaju doprinos očuvanju ekoloških standarda i ukazuju na neophodnost jačanja veza sa prirodom i povratak prirodi.

Ovogodišnji učesnici manifestacije bile su dame sa Tehničko- tehnološkog fakulteta iz Zagreba, Multimedijalnog centra Kubo iz Barija, Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, etnolozi iz Zagreba i Nikšića, profesori i studenti sa akademija i fakuleta iz Beograda, Lećea, Trebinja, Podgorice, kao i umjetnici iz Holandije, Švedske i Crne Gore.

Sa izložbe
Sa izložbe(Foto: Svetlana Mandić)

Jedna od 28 dama koja je vunom “obojila” Šavnik je profesorica engleskog jezika i književnosti Vildana Killian čija vunena “bista” Crnogorke je privukla pažnju, ali i dala dimenziju više. „Htjela sam čvrstinu vune da iskoristim za žile u vratu koje pokazuju sve ono što su crnogorske žene izdržale, ali je vuna poslužila i da dam toplinu obrazima, koja je dio nježnosti i svega onoga što Crnogorke predstavljaju. Ambijent je bio predivan. Ima nešto skoro mistično u Šavniku i bilo je vrlo inspirativno za sve nas“, kazala je Killian

Sa izložbe
Sa izložbe(Foto: Svetlana Mandić)

Akademska vajarka Jelena Pavićević, koju je vuna “osvojila” prošle godine, pa je i ove učestvovala na koloniji, planira da napravi izložbu radova rađenih u vuni.

Koloniju, kao i izložbu, organizovala je JU Muzeji i galerije, a glavni “krivac” što vuna dvije godine “boji Crnu Goru” je direktorica pomenute ustanove, mr Jelena Đukanović.

„Poznato je da se vuna veoma teško i veoma dugo razlaže u prirodi. Od jednog ekološkog problema i jednog ozbiljnog defekta, jer znamo da se enormne količine vune u Crnoj Gori odlažu na neodgovarajući način, pokušali smo na jedan tradicionalan i zanimljiv način da preusmjerimo taj fantastični materijal”, kazala je Đukanović.

Istakla je da su upravo oni, prvi na Balkanu, pokrenuli priču bojenja vune prirodnim bojama.

“Željeli smo da ukažemo da je taj materijal, autohtoni proizvod planinske Crne Gore, nepravedno zapostavljen. Kućni i odjevni tekstil nekada se izrađivao isključivo od vune. Takve predmete imamo u našim depoima. Srećom, svijet se polako počeo vraćati tom materijalu”, kazala je direktorica Muzeja i galerija. Postavku izložbe, pored tridesetak radova od vune, čine i fotografije kojima je prikazan djelić atmosfere sa kolonije u Šavniku.

Bonus video: